субота, 01 березня 2008 15:54

"Світу потрібне лідерство США" - Пан Гі Мун

Світу потрібне лідерство США, заявив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, виступаючи в п"ятницю в Техасі в президентській бібліотеці, що носить ім"я Джорджа Буша-старшого.

"На мій погляд, світу потрібне лідерство США. Мало що може бути досягнуте без цього...У Об"єднаних націй немає кращого друга, ніж Америка", - сказав генсек.

Текст його виступу поширений в штаб-квартирі ООН.

Пан Гі Мун, якого з самого початку роботи в ООН дорікали в "проамериканизмі", відкрито признався в любові до США ще з дитячого віку.

"Хлопчиськом я ріс в Південній Кореї, я надихнувся Америкою і її благородними ідеалами. Американські солдати врятували мою країну від комуністичної агресії. Вони були такі добрі зі мною і так щедрі", - пригадав Пан Гі Мун минувшину.

Сьогодні США є головним спонсором ООН.

Генсек признався, що обожнює Буша-старшого вже за те, що той не дозволили йому одного разу піднести свою валізу під час візиту до Південної Кореї в 2000 році, коли Пан Гі Мун, тоді голова МЗС Республіки Корея, був у свиті зустрічаючих екс-президента США.

"Ми всі кинулися допомогти йому з багажем, коли містер і місіс Буш вибралися з літака. "Не треба, не треба, міністр. Ми самі може нести свій багаж", сказав він мені. Це було нечувано в Кореї, де помічники, а не державні діячі носили багаж", - поділився генсек своїми спогадами.

Він признався, що навіть побував одного разу в ролі Джорджа Буша - під час ігрового тренінгу екстреного засідання СБ ООН при перебуванні студентом в школі імені Кенеді в 1984 році.

"Я головував як віце-президент Буш. Я був справжньою владою!", - повідомив генсек ООН молодіжної аудиторії.

Лідери ООН, як правило, з"ясовують свої відносини з Америкою в публічних бібліотеках, признаючись їй в любові, або ляскаючи дверима на прощанні, як це зробив Кофі Аннон.

Так, генсек ООН Аннон, коли покидав свій пост, для своєї прощальної промови вибрав бібліотеку американського президента Гарі Трумена в місті Індепендент (штат Міссурі). Аннон тоді призвав нинішнього президента Буша-молодшого до "відродження далекоглядного американського лідерства в традиціях Трумена". Нинішня ж адміністрація, на його думку, "порушує власні ідеали і цілі", звідси і всі перегини у війні з тероризмом, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Світу потрібне лідерство США" - Пан Гі Мун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі