понеділок, 18 квітня 2022 11:13

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін звертається до Китаю та Північної Кореї по ракети, бронетехніку. Значить, у Росії це закінчується" – аналітик

Російська Федерація провалила широкомасштабний наступ в Україні, тому що президенту країни-агресорки Володимиру Путіну розвідка давала неправдиві дані. Через це росіяни несуть великі втрати та вже декілька тижнів не можуть почати новий наступ на Донбасі. Саме там очікується вирішальна битва, яка стане переломним моментом війни. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

Росія досі так і не змогла розпочати повномасштабний наступ на Донбасі, – говорить він. – Росіяни почали тікати з півночі України наприкінці березня. Вже пройшли два тижні – нової атаки немає. У них немає сил та засобів. Повністю провалилася мобілізація. У прикордонних областях бачать, що відбувається. Тому росіяни намагаються запрошувати до служби в армії тих, хто живе подалі від України. Там, де люди бідні, не мають роботи. Єдина можливість для них – служба. Така армія реально воювати не може.

На що сподівалися російські окупанти?

Росія – це тупий тоталітарний режим. Військова та політична розвідка доповідала Путіну тільки те, що хотів чути. Йому відверто брехали. Тому сталася глобальна помилка.

Так само було з Януковичем. Українським розвідникам заборонили казати правду, як до нього ставляться на Заході, що відбувається всередині країні. Думав, що все класно. Я тоді працював у Головному управління розвідки і мені сказали: "Нічого, що дратуватиме Януковича, писати не можна". Тому цей режим і впав. Це один з моментів, чому наша Революція гідності перемогла. 2013-го я писав документи і попереджав керівництво, що Росія нападе. Але жоден з цих документів не пішов нагору.

Якщо влада нехтує розвідкою, вона приречена на загибель. Путін перестав розуміти реальність. Йому кажуть те, що хоче. А воно на 90 відсотків неправдиве.

2013-го я писав документи і попереджав керівництво, що Росія нападе. Але жоден з цих документів не пішов нагору.

Як нам вдалося нанести ворогу таких великих втрат?

Вся тактика дій була розрахована, що Україна впаде за три дні. Ніхто не думав, що наші Збройні сили переважають. Росіяни не знали, що у нас є багато озброєння, яке може знищувати їхню бронетехніку. Ця зброя не дуже нова – їй по 20-30 років. Але вона повністю переважає російську, якій по 40-50 років. Добре працюють Сили спеціальних операцій.

Росіяни застосовують тактику Другої світової війни. Як так можна воювати? Ми застосовуємо нові тактики. Україна також переважає в інформаційних технологіях. Коли російські війська йдуть у наступ і щось планують – це знає весь світ. Нам допомагають з США та Європи, передають інформацію. Всі пересування видно з космосу та БПЛА. Нам залишається лише розгромити все.

Також дуже низький моральний стан російських військ – не розуміють, навіщо прийшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світові політики хворі на страх перед Росією" – журналіст

Російська радіотехніка відстає від західної років на 40. Тому у них бойові дії ведуться розрізнено

Де слабкі сторони російських загарбників?

У бойових діях важливі навіть не бойові здатності частин. Найголовніше – це управління. На навчаннях росіяни розповідали, що у них найновіші системи зв'язку, нові системи радіоелектронної боротьби. В реальності – нічого цього немає. Російська радіотехніка відстає від західної років на 40. Тому у них бойові дії ведуться розрізнено. Кожна силова структура діє окремо.

Зараз росіяни призначили генерала Дворнікова (60-річний генерал-полковник Олександр Дворніков, командувач військ Південного військового округу. Має бойовий досвід у Чечні та Сирії. – Gazeta.ua), щоб забезпечив командування всіма військами. У нього бойовий досвід у Сирії. А та війна відрізняється від української. Російська армія воювала з місцевим населенням, яке мало стрілецьке озброєння та джипи з кулеметами. Сирія – десь як Київська область. Тож знищити її було простіше. Україну так не зруйнувати. Той генерал не зможе об'єднати всі російські війська.

Можна подивитися на досвід Чечні. Вона - як Броварський район Київщини. Тоді росіяни задіювали близько 150 тисяч військових. Чечню до кінця так і не захопили. Як з такою ж кількістю можна захопити всю Україну? Вони базуються на досвіді Криму та Донбасу, коли підкупили тамтешню владу. Думали, що так буде і зараз.

Скоро почнеться "зеленка". Зможемо набагато сильніше знищувати росіян на півдні

Як можна загалом оцінити роботу наших Збройних сил?

Показали себе дуже добре. Це було однією з основних причин, чому Росія не змогла захопити Київ, Чернігів, Суми. Показали високий клас у роботі. Далі у нас почнеться "зеленка" (зелені насадження – Gazeta.ua). І ми зможемо набагато сильніше знищувати росіян на півдні.

Техніку угруповання російських військ під Броварами та на півночі Київщини нищили ССО, партизани, сили тероборони. В Афганістані, коли йшли колони радянських військ, перед ними діяли спецпризначенці, які все нищили. Колони прикривали вертольоти. Росіяни цього сьогодні вже не змогли зробити. Бо немає сил та засобів.

Автор: "Укрінформ"
  Іван СІЧЕНЬ закінчив Київське вище інженерне радіотехнічне училище протиповітряної оборони. Навчався за фахом "Радіоелектронна розвідка". Кілька років служив в одній з частин радіоелектронної розвідки в Росії. На початку 1990-х повернувся в Україну та працював у Головному управління розвідки. Більше 10 років служив на посаді заступника директора інформаційно-аналітичного департаменту ГУР. Займався підготовкою документів для вищого керівництва країни. У Збройних силах Радянського союзу та України прослужив 37 років. Звільнився 2015-го. Наразі працює аналітиком у незалежному аналітичному центрі геополітичних досліджень "БОРИСФЕН ІНТЕЛ".
Іван СІЧЕНЬ закінчив Київське вище інженерне радіотехнічне училище протиповітряної оборони. Навчався за фахом "Радіоелектронна розвідка". Кілька років служив в одній з частин радіоелектронної розвідки в Росії. На початку 1990-х повернувся в Україну та працював у Головному управління розвідки. Більше 10 років служив на посаді заступника директора інформаційно-аналітичного департаменту ГУР. Займався підготовкою документів для вищого керівництва країни. У Збройних силах Радянського союзу та України прослужив 37 років. Звільнився 2015-го. Наразі працює аналітиком у незалежному аналітичному центрі геополітичних досліджень "БОРИСФЕН ІНТЕЛ".

Австрійський воєнний аналітик Том Купер пише, що росіяни більше не готуються до тривалого перебування – просто фізично знищують всіх і все, що має значення, вагу та цінність. Тому скоюють численні злочини. Наскільки така думка може бути правдою і вони дійсно розуміють, що тут ненадовго?

Я з цим повністю погоджуюся. Якщо дивимося на нові захоплені території на півдні, то люди там виступають за Україну. Росіяни намагаються зробити так звані республіки, але у них не виходить. Навіть якщо в Україні хтось був за Росію, зараз більшість проти. Тому на окупованих територіях вони роблять те, що в Росії – знищують всю опозицію та протест.

Радянський режим був тоталітарний і впав за два роки дуже активної боротьби. Путінський чекає те саме

Радянський режим був тоталітарний і впав за два роки дуже активної боротьби. Путінський режим чекає те саме. Тому Кремль намагається знищити все, що проти них. Але росіяни починають щось розуміти. За тиждень ми знищуємо десь 800 окупантів. Потопили російський крейсер "Москва". Пішли на дно приблизно 400 членів екіпажу. Ми вже знищували інші кораблі. Російські позиції у Чорному морі повністю підірвані.

У Кремлі будуть мститися за "Москву"?

Може збільшитися кількість обстрілів. Але щоб їх здійснювати, треба мати велику кількість ракет. А цього в РФ немає. Вони вже звертаються до Китаю, Північної Кореї, щоб їм поставили ракети, бронетехніку. Значить, у Росії це закінчується.

У нас системи ППО сильні, особливо в Києві. Можуть подолати обстріли. На півдні і сході таких потужних систем поки немає, там складніше. Попри це, у нас в основному ураження йде уламками ракет. Україна нормально збиває щонайменше половину російських ракет.

Ми знищили половину літаків Росії. Вертольоти – майже всі

Чому до початку широкомасштабного вторгнення ми не поставили необхідне озброєння на півдні, куди дуже швидко зайшли окупанти?

У нас не вистачає засобів ППО. Є два типи систем протиповітряної оборони. Дальньої дії – на 300 кілометрів. Це комплекс С-300. Їх небагато. Є комплекси ближчої дії – "Бук М1". Вони призначені для забезпечення безпосередньо на лінії фронту. У нас їх теж було мало, але за півтора місяці повномасштабного вторгнення їх з'явилося набагато більше. Бо ми отримуємо трофеї від Росії на полі бою. Є також поставки зброї з США, Британії, які дозволяють знищувати літаки та ракети.

У Миколаївській області вже ніхто не літає, бо поставили туди системи ППО. В Одеській, Запорізькій також. Десь щось з'явиться – його одразу збивають. Ми знищили половину літаків Росії. Вертольоти – майже всі. Якщо пілот зі збитого літака може врятуватися, то з вертольота – неможливо. Це фактично смертники.

Жодних десантів ніхто вже нікуди не висадить

Як російським терористам вдалося окупувати Херсонську область?

Є версії, що Херсонщину здала місцева влада. Але якби область обороняли, то вона була б наша.

Росія може спробувати просуватися в Одесу та знову піти на Миколаїв?

Жодних десантів ніхто вже нікуди не висадить. Усі побачили, що у нас є нормальна система, яка може знищувати кораблі. Є оборона узбережжя Одеси. На Миколаївщині там теж оборонці тримаються. У них всі сили зараз підуть на Донбас. Ні на Харків, ні на Дніпро, ні на Одесу, ні на Кривий Ріг ресурсів немає. Можуть бути якісь позиційні бої, але вони не матимуть особливого значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія починає збирати війська під кордонами Фінляндії. Це досить прозорий сигнал" – Сергій Гармаш

Яка зброя зараз потрібна, щоб забезпечити нам перемогу? Змінити хід війни?

У нас достатньо протитанкової зброї, переносних зенітно-ракетних комплексів. Нам потрібна важка зброя. Артилерійські системи дальньої дії, танки, бронетранспортери. І це нам поставляють.

Чому Захід відтягує момент, щоб її надати? Чого чекають?

Багато спілкувався з людьми на Заході. Бояться зіткнення з Росією. Але яке зараз зіткнення? Російська армія по суті розгромлена. Поступово починають змінювати думку. Після Бучі, Краматорська побачили, що треба Україні допомагати. Почнуть нарощуватися поставки важкого озброєння. Це допоможе укомплектувати ще декілька з'єднань, щоб відправити їх на схід протистояти Росії.

На Заході бояться зіткнення з Росією. Але яке зараз зіткнення? Російська армія по суті розгромлена

Експерти говорять, що Bayraktar гарно попрацювали і вже виконали завдання. Чи є ще потенціал у цих безпілотників на сході? На півдні?

Вони нормально діють. Зараз у нас почали переходити від важких БПЛА, як Bayraktar, який трохи вразливий для ППО, до простіших дронів. Американці поставили сотні дронів-камікадзе. Вони дешевші, практичніші. Не потрібні особливі умови.

Військовий експерт Микола Бєлєсков відзначає, що у битві на півночі українська оборона будувалася на так званому осередковому принципі – прикривали ключові дороги не розпорошуючись на другорядні речі. Наскільки це була ефективна тактика?

Ця війна відрізняється від Першої, Другої світової. Фронтів немає. Є маневрена війна – то там ударили, то в іншому місці. Війна відбувається на найважливіших напрямках. Навколо Києва, Харкова, Запоріжжя можуть створювати рубежі оборони, які нагадують Другу світову. Все інше – схоже на визвольну війну, яка була з 1917 по 1921 роки. Але зараз все організованіше, з застосуванням нового озброєння. Ворожі сили знищують ще на підході..

Може це використати на сході?

Це використовується. Але ситуація трохи відрізняться від півночі України. Йдуть позиційні бойові дії. Звісно, можна зайти в тил. І на Ізюмському напрямі ворог саме це і зробив.

Ще з 2014-го там створили потужні рубежі оборони – що з нашого боку, що з боку ворога. Єдине, що змінилося – ворог зайшов в тил нашого угруповання на півночі і на півдні. Але тактика мобільної оборони застосовується і там.

Наразі бойові дії обмежуються окремими сутичками. Ворог намагається проводити розвідку боєм - коли вибирають якийсь підрозділ і фактично його кидають на смерть, щоб виявити позиції противника, його вогневі точки, сильні і слабкі сторони. Це було характерно для Другої світової війни. Сьогодні жодна армія світу, крім Росії, не застосує таку тактику. Натомість використовують БПЛА. Буквально вчора, росіяни спробували провести розвідку боєм на північ від Ізюму - поклали величезну кількість людей та техніки, нічого не досягли і відступили.

У нас головне завдання – вимотати противника, понищити його максимально і зберегти свої сили. Час грає на нас

Зараз ворог підтягує все на схід, готується обороняти південь. Експерти кажуть, що на деяких ділянках ЗСУ може тактично відступити, щоб зберегти частини і потім контратакувати. Наскільки ця тактика буде ефективною?

Це теж мобільна оборона. У нас головне завдання – вимотати противника, понищити його максимально і зберегти свої сили. Найголовніше – максимально розбити особовий склад ворога і техніку.

Час грає на нас. Росія руйнується санкціями, у неї немає ресурсів, а ми їх отримуємо. Дійсно, десь можна відступити, десь наступити. А потім перейти у контрнаступ. Десь зайти з флангів та з тилу до противника і знищити його.

Наші ЗМІ панікують через російські колони на 20 чи 60 кілометрів. Журналісти не до кінця розуміють, що це таке. Це не величезні колони. Колона у 20 кілометрів – це максимум три батальйонно-тактичні групи. Це близько 30 одиниць броньованої техніки і ще приблизно стільки ж вантажних машин. Не треба лякати цими колонами. Їх швидко розбивають наші безпілотники. У росіян немає сил, щоб щось реально зробити цими колонами.

Путін сподівався підкорити Україну авіацією та артилерією. Але цього не вийшло

Тривають важкі артилерійські та ракетні обстріли Харкова. Що на цьому напрямку хоче досягти ворог?

Харків неможливо захопити. Для цього потрібно щонайменше 50 тисяч орків. Навколо міста створена потужна система оборони. Є тероборона, ЗСУ Нацгвардія. Там розгромили чергову колону, бо росіяни не можуть зрозуміти, що неможливо так воювати. Ці колони бачать з космосу, їх бачать БПЛА. І їх нищать без проблем.

Вони думають, що через обстріли ми їх боятимемося. Що українці почнуть виступати проти уряду. Скажуть: "Давайте здаватися Росії, бо ми не хочемо жертв". Але такого вже немає. Майже два місяці війни і є лише окремі колаборанти. На початку ще хтось боявся, але зараз вже ні.

Чи варто нам очікувати арт– та авіаобстрілів на всій території України?

Росія знову почала обстрілювати Київ ракетами. Кажуть, що це ніби Україна нападає на російську територію. Влаштовують провокації у прикордонних з нами російських областях. Самі обстрілюють свої прикордонні пункти і обвинувачують Україну. Почалася навіть евакуація населення з прикордонних районів.

Бомбові удари вони наносять, але діє системи ППО. Літаки можуть залітати в Україну не дуже далеко. Як тільки заходить у зону протиповітряної оборони, його одразу знищують. Ракети збивають. У нас війна вже зовсім інша, ніж було у перші тижні широмастабного вторгнення. Путін сподівався підкорити Україною авіацією та артилерією. Але цього не вийшло.

Російські стратегічні бомбардувальники вже наносять удари ракетами, не заходячи в зону ППО. Запускають їх за 200-300 кілометрів від кордону України. Коли нам Словаччина поставила комплекси С-300, хоч вони і старі, але можуть стріляти на 300 кіломентрів, одразу російська авіація почала застосувати літаки Ту-22М3, Ту-160М, Ту-95 (дальні стратегічні бомбардувальники-ракетоносці – Gazeta.ua). Їх запускають аж з Краснодарського краю. Бо ми ближче їх збити можемо без проблем.

Ми вже знищили близько 160-170 літаків тактичної авіації Росії. Літати вже майже нема на чому

Росіяни бояться, що ми знищимо всі їх літаки. Ми вже знищили близько 160-170 літаків тактичної авіації Росії. Це Су-25, Су-34, Су-35. У реальності у збройних силах РФ у розгорнутому стані десь 250 літаків. Літати вже майже нема на чому. Якщо знайдуть якісь літаки, то інше питання – льотчики. Їх немає. Бо тих, хто літав, ми знищили. А щоб підготувати льотчика, то треба десь п'ять років військового училища і щоб він стільки ж налітав.

Які можливі сценарії закінчення війни?

Наші Збройні сили поступово переходять до контрнаступу. Це показово видно у Запорізькій області. Йде наступ трохи далі від Чугуєва. Це фактично рух у напрямку російських військ на Ізюмському напрямку. Російські війська відсувають від траси Харків-Чугуїв на схід. Я бачу, що це йде у бік Куп'янська, де російський логістичний центр. На залізничну станцію вони підвозять свої війська та техніку. У Маріуполі десь удвічі росіяни були змушені скоротити своє угруповання. Частину окупантів вибили, частину відсунули. Маріуполь вже не є таким пріоритетом для Росії, бо вони втягнулися у затяжні бойові дії і не можуть проводити наступ. Тому від міста частину військ відвели, ймовірно, під Ізюм. Щоб спробувати оточити наші війська. Але це у них не вийде. Росія зосередила в Україні десь 90 тисяч військових, ще 20 тисяч - поблизу України. Наше угруповання лише в Операції об'єднаних сил налічує 44 тисяч людей. А за ним стоїть теж значна кількість військ. У Росії явно не вистачає сил, щоб оточити наше угруповання.

Війна може увійти у стан затяжної. Це нам вигідно. Десь РФ може набути певних успіхів, якщо нам не вдасться захистити свої позиції на Донбасі. Буде важко, якщо захоплять Маріуполь. Для нас, якщо Захід даватиме зброю, буде реально відновити ситуацію, принаймні до стану 23 лютого 2022 року. Також розглядають варіант з виходом на державні кордони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін воює з НАТО, але Альянс цього не розуміє" – чи готова Росія напасти на Польщу або Фінляндію

Якщо зможемо перейти у контрнаступ, то отримаємо перевагу

Що стане переломним моментом?

Битва на Донбасі, яка відбуватиметься у наступні тижні. Якщо зможемо перейти у контрнаступ, то отримаємо перевагу.

Як надалі жити поруч з РФ? Що робити, аби унеможливити подальші напади в майбутньому?

Треба зміцнювати Збройні сили. Вони показали, що можуть нормально битися з Росією.. Треба виділяти кошти на армію. Розгортати повномасштабну систему оборони на кордонах з Білоруссю та Росією. По можливості, максимально взаємодіяти з західними країнами.

Якщо в РФ почнеться масова криза, громадянська війна, то нам доведеться брати під контроль буферні зони біля нашого кордону – Курськ, Бєлгород. Але це далека перспектива.

Зараз ви читаєте новину «"Путін звертається до Китаю та Північної Кореї по ракети, бронетехніку. Значить, у Росії це закінчується" – аналітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі