вівторок, 02 січня 2024 12:57

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін відчуває слабкість. Він тварина. Відчуває кров, силу. Він вас з'їсть на обід з усім вашим ЄС, НАТО, свободою і демократією" - Зеленський в інтерв'ю The Economist

"Путін відчуває слабкість. Він тварина. Відчуває кров, силу. Він вас з'їсть на обід з усім вашим ЄС, НАТО, свободою і демократією" - Зеленський в інтерв'ю The Economist
Володимир Зеленський біля Авдіївки 29 грудня 2023 року / East News

Інтерв'ю Володимира Зеленського The Economist

Володимир Зеленський сердиться. Не через успіхи ворогів. Він їх не бачить. І навіть не через відсутність прогресу його армії на полі бою. Натомість його розлютили коливання деяких союзників та відчуженість серед деяких співвітчизників. Він хоче, щоб ви про це знали.

Загартований тиском війни, роком негативних заголовків і провалом контрнаступу, який так багато обіцяв на початку 2023 року, він втратив свої легкість і гумор, які були характерними для наших попередніх зустрічей з ним.

Наступного дня після російського вторгнення Зеленський сколихнув світ і мобілізував Україну 32-секундним відео, записаним на телефон, у якому просто сказав: "Ми тут". Він і його команда все ще там, у величезному урядовому комплексі в Києві. Росія все ще завдає ударів по Києву, Дніпру, Харкову, Одесі та інших місцях, але світ уже не слухає так уважно, а майстер-комунікатор більше не контролює наративів, як це було два роки тому. В Україні настає втома. На Заході заголовки запитують, чи Володимир Путін почав перемагати. Допомога українцям стала предметом політичних торгів в Америці та Європі.

Захід втратив відчуття терміновості, а багато українців втратили відчуття екзистенційної загрози, каже Зеленський. Тепер він намагається відновити обидва.

"Можливо, ми не досягли успіху у 2023 році, як цього хотів світ. Можливо, не все так швидко, як хтось собі уявляв", – каже він, але думка, що Путін перемагає – це не більше ніж "відчуття".

Росія зазнає понад 500 тис. втрат, убитих і поранених, до 2025 року

Реальність, за його словами, полягає в тому, що російські сили все ще зазнають великих втрат в бійні в таких місцях, як Авдіївка, звідки він щойно повернувся. Джерела британської розвідки підрахували, що за поточними тенденціями Росія зазнає понад 500 тис. втрат, убитих і поранених, до 2025 року.

"Тисячі, тисячі вбитих російських солдатів, їх навіть ніхто не забрав", - каже Зеленський.

Він наголошує, що армія Путіна не змогла взяти жодного великого міста у 2023 році, а Україна зуміла прорвати російську блокаду Чорного моря і тепер доставляє мільйони тонн зерна новим маршрутом, який охоплює південне узбережжя України. "Це величезний результат!", - заявляє президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Проте, як колишній актор, якому вдалося змінити те, як світ бачить Україну, Зеленський знає, що уявлення можуть стати реальністю і менш корисними способами. У війні, яка стала метою мобілізації ресурсів, віра серед прибічників України в те, що перемога стала неможливою, ризикує позбавити Україну грошей і зброї, необхідних для перемоги. Фаталізм може стати пророцтвом, що самореалізується.

Ось що робить наступний рік таким важливим. У той час як військові дії Росії розгортаються, а ресурси України виснажуються, увага Америки та багатьох європейських країн у рік виборів переключається на внутрішню політику. Завдання Зеленського складніше, ніж будь-коли, і ставки не були вищими з тих перших днів боротьби.

Основним його аргументом є те, що, підтримуючи Україну, Європа захищає себе від російської агресії.

Даючи нам гроші чи зброю, ви, Європа, підтримуєте себе. Ви рятуєте своїх дітей, а не наших - Зеленський

"Даючи нам гроші чи зброю, ви підтримуєте себе. Ви рятуєте своїх дітей, а не наших", – похмуро попереджає він.

Якщо Росії дозволять забирати українських дітей , "вони заберуть інших дітей теж". Якщо Росія порушить права українців, "вона порушить права інших у світі теж". Якщо Україна програє, Путін наблизить свої війни до Заходу.

"Путін відчуває слабкість як тварина, бо він тварина. Він відчуває кров, відчуває свою силу. І він вас з'їсть на обід з усім вашим ЄС, НАТО, свободою і демократією", - каже президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Зеленський, згорбившись, пояснює свою точку зору, стукаючи пальцями по білому столу в ситуаційній кімнаті: "Можливо, чогось бракує. А може хтось пропав. Той, хто може говорити про Україну як захист усіх нас". Європейські країни повинні лобіювати в Америці, щоб підтримати Україну заради них самих.

"Спецслужби ряду європейських країн почали вивчати можливість нападу на їх територію з боку Росії... Навіть ті країни, які не входили до складу СРСР", - каже президент.

Щодо пропозицій щодо переговорів, Зеленський каже, що не бачить "будь-яких фундаментальних кроків до миру з боку Росії".

Натомість він і українці відчувають шквал повітряних атак на українські міста на сході, півдні, півночі та заході.

"Я бачу лише кроки країни-терориста", - каже Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

І якщо Росія посилає сигнали про бажання заморозити конфлікт, як повідомляють деякі західні ЗМІ, "це не тому, що вони праведники, а тому, що у них бракує ракет, боєприпасів, підготовлених військ. Їм потрібна пауза, щоб відновити сили. А потім усіма силами перегорнути сторінку цієї війни".

Зеленський мало розповідає про те, чого Україна може досягти у 2024 році, кажучи, що витоки інформації перед контрнаступом минулого літа допомогли Росії підготувати оборону. Але якщо він має меседж, це те, що Крим і пов'язана з ним битва в Чорному морі стануть центром тяжіння у війні. Ізоляція Криму і деградація там російського військового потенціалу "надзвичайно важлива для нас, бо це спосіб для нас зменшити кількість атак з цього регіону", - каже він.

Успішна операція була б "прикладом для світу", - каже він. Це також мало б великий ефект всередині Росії. Втрата центральної частини кремлівської пропаганди показала б, що "тисячі російських солдатів і офіцерів загинули лише через амбіції Путіна". Україна вже досягає неймовірних перемог на стратегічно важливому півострові, знищивши "достатню кількість" кораблів Чорноморського флоту — британські чиновники кажуть, що лише за останні чотири місяці знищена п'ята частина цього флоту. Втрата військово-морських баз, які Росія утримувала протягом останніх 240 років, була б величезною незручністю для Путіна.

Швидкість будь-якого успіху залежатиме від військової допомоги, яку Україна отримає від західних партнерів

Але Зеленський каже, що швидкість будь-якого успіху залежатиме від військової допомоги, яку він отримає від західних партнерів. Він попросив Taurus - крилату ракету далекого радіусу дії німецького виробництва зі здатністю вибухати глибоко всередині цілі. Це може дозволити Україні зруйнувати Керченський міст вартістю $4 млрд, фактично ізолюючи Крим від Росії. "Росія має знати, що для нас це військовий об'єкт", - каже Зеленський. Він припускає, що німці не єдина західна держава, яка стоїть на його шляху.

Зеленський менш відкритий щодо своїх цілей на сході та півдні. Заявлені стратегічні амбіції України повернутися до кордонів 1991 року не змінилися і не зміняться, але він більше не встановлює часових рамок, і не дає обіцянок щодо того, скільки території Україна зможе "деокупувати" наступного року. Його безпосереднім завданням у сухопутній війні буде "захищати схід, і врятувати важливі міста - Харків, Дніпро, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв", а також захистити критичну інфраструктуру своєї країни.

Завищені очікування Зеленського напередодні контрнаступу 2023 року частково призвели до почуття розчарування. В інтерв'ю The Economist головнокомандувач Валерій Залужний у листопаді 2023 року визнав безвихідь на полі бою. Хоча спочатку це викликало гнівну реакцію Зеленського, це також дало йому можливість змінити своє повідомлення. Щоб підтримувати Україну, не лише Захід має мобілізуватись, а й насамперед сама Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

"Ми маємо зважати на власні сили", – каже Зеленський. Хоча він все ще впевнений, що Америка врешті дасть військову допомогу, Україна, за його словами, також нарощує власне виробництво на випадок, якщо західних поставок забракне. Це було повідомлення, яке він повторив у зухвалому та тверезому новорічному зверненні, яке було помітно менш оптимістичним, ніж його слова 31 грудня 2022 року. У рамках цього "плану Б" він просить уряд США надати Україні ліцензії на виробництво зброї, починаючи з артилерійських систем та ракет ППО.

"Мобілізації українського суспільства та світу", які були на початку війни, сьогодні вже немає, каже Зеленський, "й це потрібно змінити". Опитування показують, що зниження мобілізаційного віку з нинішніх 27 років до 25 років і зменшення підстав для звільнення непопулярні. Але лідер України наполягає, що альтернативи немає.

"Мобілізація – не лише те, що солдати йдуть на фронт. Це про всіх нас. Це мобілізація всіх сил. Тільки так можна захистити нашу державу та деокупувати землю. Ми, чесно кажучи, переключилися на внутрішню політику", – каже Зеленський. Це вибір, який українцям доведеться зробити.

Майже через два роки повномасштабної війни Зеленський втратив свою юнацьку енергію. Але він надалі твердо переконаний, що Україна не може відмовитися від свого плану перемогти Росію.

Найважливіша професія, якою може займатися українець зараз - бути в Україні. А для наших західних партнерів - бути з Україною - Зеленський

"Найважливіша професія, якою може займатися українець зараз - бути в Україні. А для наших західних партнерів - бути з Україною. Якщо немає сил, то або йдіть геть, або йдіть геть. Ми не відступимо", - каже президент.

Питання в тому, чи зможе майстер-комунікатор 2022 року переконати решту світу розділити це переконання.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Путін відчуває слабкість. Він тварина. Відчуває кров, силу. Він вас з'їсть на обід з усім вашим ЄС, НАТО, свободою і демократією" - Зеленський в інтерв'ю The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі