вівторок, 24 лютого 2009 13:04

Путін та Медведєв втрачають довіру

Путін та Медведєв втрачають довіру
За даними Фонду громадської думки (ФГД), рівень довіри до президента РФ Дмитра Медведєва за останній тиждень впав з 55% до 50%. Нижче рейтинг був лише в липні, до війни в Південній Осетії. Одночасно на 4% виріс рівень недовір"я, який досяг свого піку (17 пунктів) за весь період спостережень. Рейтинг довіри до прем"єра Володимира Путіна впав на 3% до 66%, а антирейтинг виріс на 4% до 12% (це максимум з 2006 року). В кінці січня падіння рейтингу Путіна зафіксував і ВЦВГД (Всеросійський Центр Вивчення Громадської Думки): він досяг найнижчої позначки з часу, коли Путін очолив уряд.

ФГД зафіксував і падіння до 51% кількості охочих голосувати на виборах за "Єдину Росію", це найнижчий результат з 2007 року. Проте на показниках опозиції це не відбилося. Коливання рейтингів КПРФ, ЛДПР і "Справедливої Росії" залишається в межах статпохибки (менше 3%). За них проголосували б 9%, 8% і 4% виборців відповідно.

"Жодної стабільності більше немає"

У свою чергу, опозиціонери відзначають, що на акції протесту стало легше скликати незадоволених. Член КПРФ Сергій Серьогін повідомив, що на мітинг партії проти зростання тарифів 31 січня в Єкатеринбургу вийшло 2000 людей, а 21 лютого - вже 3000. За його словами, дії регіональної влади в період кризи у багатьох викликають асоціації з монетизацією пільг в 2006 році.

Про зміни в настроях говорять і політики, які агітують в регіонах, де 1 березня обирають парламенти. За словами заступника керівника відділення "Справедливої Росії" у Волгоградській області Олега Пахолкова, оратор, який критикує партію влади, ще півроку тому не міг знайти таку підтримку населення, яку отримує сьогодні. Народ в розгубленості, його довіра до партії, Путіна та Медведєва ще велика, але вже не так беззастережна, як раніше, констатує "есер".

Президент ФГД Олександр Ослон вважає, що про довгострокову тенденцію говорити рано. Але, звісно, через кризу відбуватимуться переміщення. "Жодної стабільності більше немає, і жодної стабільності в рейтингах партій і лідерів теж не буде", - заявив він.

Як повідомили в "Єдиній Росії", за даними, що отримуються з регіонів, де 1 березня пройдуть вибори, рейтинг у партії стабільний.


Довідка від Gazeta.ua:

Фонд "Громадська думка" - російська організація, що займається проведенням соціологічних досліджень.

Основним замовником і споживачем результатів досліджень Фонду є Адміністрація Президента РФ.

Фонд має близько 80 співробітників, близько 500 працівників регіональних центрів, близько 1500 інтерв"юерів. Регіональна мережа - дочірні організації та довготривалі партнери в більшості суб"єктів РФ.

Фонд неодноразово виступав в російському і зарубіжному друці з публікаціями, що освітлювали результати опитувань населення і методичні питання проведення соціологічних досліджень.

За матеріалами Ведомости, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Путін та Медведєв втрачають довіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі