пʼятниця, 20 лютого 2009 14:29

На Заході упевнені в розколі тандему Путін-Медведєв

На Заході упевнені в розколі тандему Путін-Медведєв
Російські та західні політологи передрікають російській "тандемократії" швидкий розкол: нібито, стосунки між Володимиром Путіним та Дмитром Медведєвим з кожним днем стають все гіршими.

Останнім часом цих чуток стає все більше. Нерідко вони підживлюються західною пресою.

Gazeta.ua проаналізувала публікації провідних західних видань, які впродовж декількох місяців висловлювали свою думку з приводу ситуації, що склалася, у стосунках російського президента і прем"єра. У чомусь думки співпадали, в чомусь були розхожі, але єдиною для всіх думкою було те, що незабаром тандему "Путін-Медведєв" прийде кінець.


Мало не першою про розкол в команді заявила на своїх сторінках німецька газета The Financial Times Deutschland. У номері за 13 січня кореспонденти Верена Дітхельм та Єва Вайкерт простежують поки що непомітні зміни у стосунках між Путіним та Медведєвим. Зокрема вони згадують, що на початку січня Медведєв заявив про те, що уряд реалізував тільки 30% антикризової програми, представленої ним в жовтні. Автори статті вважають цю подію м"яко кажучи несподіваною. "Уряд - це теж Путін, - пишуть журналістки. - Заява Медведєва тягне на невелику сенсацію, адже досі західні спостерігачі вважали його маріонеткою Путіна. Медведєв вперше закликав Путіна до відповідальності і це може покласти початок конфлікту".


Наступною естафету підхопила газета The Guardian. У своїй статті за 19 січня журналіст видання Фредерік Бернас розкритикував президента РФ за те, що в той час як Путін вирішував газовий конфлікт з Україною, Медведєв давав віртуальні поради щодо катання на лижах.

Журналіст відзначає, що Медведєв почав дистанціюватися від ідеї спільного ухвалення рішень з прем"єр-міністром, він навіть покритикував уряд Путіна за повільність в реакції на економічну кризу.

"Оточення Путіна тримає язик за зубами, але нещодавні події, пов"язані з газовими переговорами і очевидним відходом Медведєва на позиції головного блогера, показують, що за сценою щось сталося", - пише автор статті.


9 лютого в Washington Post публікується стаття під назвою "Він більше не ховається в тіні Путіна". Автор статті Філіп Пен пише про те, що Медведєв почав дистанціюватися від прем"єр-міністра і його економічного курсу. "Російський президент почав скидати з себе імідж покірного помічника свого могутнього попередника, що породжує чутки про виниклі між ними тертя", - пише кореспондент видання.

Пен говорить про те, що серйозних розбіжностей між Путіним та Медведєвим поки не помітно. Проте, за останній час президент відкрито розкритикував реакцію уряду на кризу, а також відступив від путінського курсу, зустрівшись з редактором опозиційної "Нової газети" і розпорядившись внести поправки до законопроекту, що посилює покарання за державну зраду.


Наступну хвилю обговорення розколу в тандемі викликав виступ Медведєва 15 лютого на телеканалі "Росія" в програмі "Вести недели", присвячений економічній кризі. Президент засудив тих, хто мінімізує труднощі, попередив, що не закриватиме ока на неспроможність державних чиновників, зокрема і в уряді, який очолює Путін. Першою на цей вчинок відреагувала італійська газета La Repubblica. У номері за 16 лютого вийшла стаття Леонардо Коена присвячена цій події. Автор задається питанням: Що відбувається з Кремлем? Куди ж поділася минула гармонія? Журналіст пояснює все це тим, що "тандем" Путін-Медведєв більше не функціонує.


Слідом за La Repubblica дала свій погляд на ситуацію німецька газета Frankfurter Rundschau. Так корреспондет видання Штефан Шоль припускає, що любов між Путіним та Медведєвим закінчилася, приводячи в приклад виступ Медведєва, де той розкритикував антикризову політику кабінету Путіна, призначення Микити Бєлих губернатором Кіровської області, а також деякі інші факти.


Ще в одній німецькій газеті Tagesspiegel журналістка Ельке Віндіш в номері за 17 лютого, аналізуючи стосунки між президентом і прем"єром РФ, відверто дивується виступу Медведєва. "Такого в новітній історії Росії ще не було, - відзначає автор статті. - Досі підконтрольні засоби масової інформації існували для того, щоб правильно освітлювати успіхи та майстерно прикрашати невдачі". Віндіш відзначає, що це не перший сигнал, поданий Медведєвим, який "збентежив як експертів, так і необізнаних".


Навіть сам Медведєв у відкриту заявляє про свою незадоволеність діяльністю Путіна. Так, 30 січня в інтерв"ю болгарським журналістам президент РФ заявив: "У нас хороші, товариські стосунки, але це не означає, що президент повинен закривати очі на проблеми, які існують. Тому під час зустрічей з урядом, з міністрами, звичайно, я звертаю увагу на ті недоліки, які існують, це нормально абсолютно".


Коментар:

Якщо західні політологи на всі боки голосять про війну між Путіним та Медведєвим, то їхні російські колеги поки стриманіші в оцінках того, що відбувається. Політолог Євгеній Мінченко в інтерв"ю URA.Ru розповів, що говорити про розкол зарано, хоча певна напруженість у стосунках присутня. "Вона викликана не особистими причинами, а тими об"єктивними процесами, що відбуваються в оточенні двох лідерів", - говорить Мінченко.

"Розколу в тандемі поки немає, але передумови існують, - говорить політолог. - Щоб він дійсно стався, потрібен серйозний привід - наприклад, гостре кадрове питання або конкретна економічна проблема".

Зараз ви читаєте новину «На Заході упевнені в розколі тандему Путін-Медведєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі