четвер, 23 березня 2023 15:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Пожиттєві пільги для військових: у Верховній Раді пропонують зміни

Пожиттєві пільги для військових: у Верховній Раді пропонують зміни
У Верховній Раді пропонують встановити стипендії для військовослужбовців після демобілізації, які вони отримуватимуть протягом двох-трьох років. Фото: Міноборони

У Верховній Раді пропонують встановити стипендії для військовослужбовців після демобілізації, які вони отримуватимуть протягом двох-трьох років.

При цьому пожиттєві пільги можуть скасувати. Про це заявила голова комітету ВР з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

"Існує велика проблема з пожиттєвими пільгами учасників бойових дій, які у свій час передбачили політики в чинному законодавстві без урахування спроможності державного бюджету. Низка цих пільг не працює", – сказала вона.

Третьякова зазначила, що навіть у мирні часи таку кількість пільг бюджет не може компенсувати.

За її словами, система підтримки ветеранів з використанням коштів бюджету потребує трансформації та актуалізації згідно з потребами ветерана.

"Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у 2-3 річну грошову стипендію/доплату до основного доходу", – сказала вона.

Розмір підтримки має залежати від посади військових під час війни, строку служби, кількості виконаних бойових завдань. При цьому потрібно провести опитування серед військових, що вони в першу чергу потребують після демобілізації, яку підтримку та сервіс очікують.

Третьякова підкреслила, що непрацюючі пільги треба слід замінити на те, що справді потрібно військовим після демобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протези для військових: у мінсоцполітики ухвалили важливе рішення

Зокрема, йдеться про житло, державну фінансову підтримку на період адаптації до мирного життя, реабілітацію, відпустку, сприяння держави в досягненні бійцями економічної незалежності.

Так, усі ці процеси потребують патронату з боку держави (як Ветеранська патронатна служба) у тісній співпраці з представниками фронт-офісів держави (ЦНАПи, Пенсійний фонд, органи місцевого самоврядування).

Оплачувана відпустка на 2-3 місяці потрібна для адаптації у цивільне життя з отриманням доходу на рівні середнього розміру грошового забезпечення під час служби.

"За оптимістичним сценарієм через ці 2-3 місяці державної підтримки та тісної взаємодії з Ветеранською патронатною службою демобілізований військовослужбовець має мати робоче місце, дохід, стипендію від держави до основного доходу, медичний захист, житло, здобути додаткову або часткову кваліфікацію (за потреби)", – додала вона.

У Верховній Раді ухвалили законопроєкт №7353, що встановлює додаткові одноразові виплати українцям, які постраждали від російської агресії.

Розмір виплати коливається від 100 тис. грн до 1 млн грн. Однак розраховувати на такі виплати можуть лише працівники об'єктів критичної інфраструктури, держслужбовці та журналісти – а також члени їхніх сімей.

Зараз ви читаєте новину «Пожиттєві пільги для військових: у Верховній Раді пропонують зміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі