четвер, 04 січня 2024 16:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Послаблення Росії служить інтересам США, але не допомагає Україні перемогти

Послаблення Росії служить інтересам США, але не допомагає Україні перемогти
Ракета влучила в житловий будинок у центрі Києва, коли Росія посилила атаку на Україну, 2 січня 2024 року / Getty Images

Думки у виданні The Messenger полковника армії США у відставці Джонатана Світа, який очолював Відділ розвідки Європейського командування США з 2012 по 2014 рік, та економіста і підприємця Марка Тота

Україна, ймовірно, влаштувала другу засідку з ракетної батареї Patriot 22 грудня, коли, за словами командувача ВПС України Миколи Олещука, збила три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Під час першої такої засідки в травні збили щонайменше чотири російські літаки з ударного комплексу над Брянською областю Росії, убивши 11 пілотів. 26 грудня Україна також знищила російський десантний корабель "Новочеркаськ", що стояв у Криму.

Відповідь Володимира Путіна була приблизно такою ж - ще один раунд ракетних ударів по цивільних об'єктах в Україні, що підтверджує його статус військового злочинця.

Обстріл Кремлем складався з приблизно 158 ракет і тривав понад 18 годин, вдаривши по багатоквартирних будинках, школах і пологовому будинку в Україні, убивши 18 і поранивши 132.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Відповідь президента Джо Байдена також була приблизно такою ж. Він засудив ракетні удари та висловив співчуття родинам загиблих українців. Потім підтвердив "зобов'язання США підтримувати народ України стільки, скільки буде потрібно".

"Із нашими союзниками та партнерами продовжимо стягувати з Росії кошти за її агресію, притягати Путіна та Росію до відповідальності за її звірства та військові злочини та надавати підтримку, необхідну українським силам для захисту своєї країни та свободи", - сказав він.

Це був цікавий вибір слів, який дуже нагадував стратегію послаблення Росії, яку міністр оборони Ллойд Остін описав у квітні 2022 року.

Послаблення Росії може служити інтересам США, але мало допомагає Україні виграти війну

Послаблення Росії може служити інтересам США, але мало допомагає Україні виграти війну. Це просто подовжує бойові дії та гарантує більше непотрібних втрат серед військових і цивільного населення.

Відбити окремі ракети та дрони - це техніка, але щоб перемогти, Україні потрібно знищити систему російських озброєнь, їх сховища та екіпажі, щоб вони більше не стріляли. Це означає знищувати їх, звідки б вони не стріляли - з Росії, Криму, Чорного моря та Білорусі.

США, НАТО та ЄС мають усвідомити цю реальність. Підхід Байдена дорогий як з точки зору людських життів, так і з точки зору зброї - одна ракета для Patriot коштує $4 млн. Збиття ворожих ракет у повітрі не виграють війну. Збити кожну ракету чи дрон - це витрати, які неможливо покрити. Як проголосив британський прем'єр 1920-1930х Стенлі Болдуін у своїй промові в Палаті громад у Лондоні в 1932 році: "Той, хто бомбардує завжди впорається зі своєю роботою".

Під час березневої зустрічі в Москві Путін сказав президенту Китаю Сі Цзіньпіну, що Росія "воюватиме щонайменше п'ять років" в Україні

До вимог Байдена, щоб Росія "негайно припинила цю неспровоковану агресію та вивела війська з України", не прислухаються у Кремлі. Ймовірно, це викликає зарозумілу посмішку Путіна, який не має наміру опускати руки. Як повідомляється, під час березневої зустрічі в Москві Путін сказав президенту Китаю Сі Цзіньпіну, що Росія "воюватиме щонайменше п'ять років" в Україні.

На новий рік Путін заявив, що "Москва посилить удари по військових об'єктах в Україні". Його виправданням був напад, у результаті якого загинуло 24 людини та були поранені понад 100 у російському Бєлгороді 30 грудня.

"Збираємося посилити удари. Жоден злочин проти мирного населення не залишиться безкарним, це точно", – пообіцяв Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

США та НАТО повинні нарешті взяти на себе зобов'язання допомогти Україні перемогти. Їм потрібно постачати українським військовим високоточну дальню зброю, реактивні винищувачі, артилерію і все інше. Останній пакет допомоги, оголошений адміністрацією Байдена - озброєння, яке включає "артилерійські снаряди, засоби ППО, зенітні та протитанкові ракети, боєприпаси до стрілецької зброї". Це лише дає Путіну більше часу, щоб перезавантажити свою армію, трансформувати військову промисловість і мобілізувати більше військ.

З будь-якої причини президент Байден і його радники з національної безпеки застрягли в обороні. Україна має розпочати свій наступ у багатьох сферах, перевівши боротьбу з Росією та повернувшись до тактики, яка спрацювала влітку. Додаткові засоби ППО для Patriot, німецьких IRIS-T і норвезьких NASAMS є частиною рішення, але поки Захід не дозволить Україні цілитися в російські пускові майданчики, сховища та екіпажі, атаки триватимуть.

США мають дати Україні необхідні комплекси озброєння та зняти обмеження щодо їх використання по території Росії

З наближенням президентських виборів 2024 року у США нам слід остерігатися перетворення війни на політичну тему для розмов. Адміністрація Байдена має погодитися з американським народом щодо своєї стратегії бажаної кінцевої ситуації в Україні. Якщо Байден не бажає забезпечити перемогу України, він має це визнати. Якщо він справді вірить у здатність України перемогти, то США мають дати необхідні комплекси озброєння та зняти обмеження щодо їх використання по території Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Залишатися на цьому курсі не життєздатний варіант. Як одного разу сказав генерал Джордж Паттон: "Американці люблять переможців і не терпітимуть переможених".

Нікому у Вашингтоні не можна дозволити ховатися за стратегією, яка не працює і не дозволить Україні перемогти.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Послаблення Росії служить інтересам США, але не допомагає Україні перемогти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі