понеділок, 18 грудня 2023 11:00

За стандартами НАТО: у Міноборони розповіли про нову систему закупівель

За стандартами НАТО: у Міноборони розповіли про нову систему закупівель
Міноборони впровадило нову систему закупівель. Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони України запровадило нову систему закупівель за стандартами НАТО.

Вона "повністю замінила пострадянську". Про це в ефірі національного телемарафону розповів заступник міністра оборони Дмитро Кліменков, передає Gazeta.ua.

За його словами, основна мета - стратегічне планування закупівель.

"Мінімізуємо закупівлі за принципом "тут і зараз". Міноборони має закуповувати, наприклад, зимову форму влітку, а літню - взимку. Таке планування покращить і якість, і вартість відповідно", - сказав Кліменков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Генштабі ЗСУ виступають проти пропозицій Міноборони скасувати стандарти НАТО у харчуванні армії

Він розповів, що на першому рівні нової системи працює Департамент політики закупівель. Він відповідає за формування політики закупівель, координацію фінансової діяльності агенцій та розробку нормативно-правових актів у сфері закупівель.

"На другому рівні у міністерстві з'явився новий заступник - Віталій Половенко. Він займатиметься комунікацією з тилом ЗСУ, прийматиме пропозиції, коригуватиме списки товарів для закупівель, займатиметься контролем якості, визначатиме пріоритетність та вираховуватиме орієнтовну вартість", - розповів Кліменков.

За його словами, безпосередньо закупівлями тилового майна займатиметься окреме державне підприємство - Агенція закупівель у сфері оборони (ДП "Державний оператор тилу"). Воно закуповуватиме їжу, речі, бронежилети, каски та пально-мастильні матеріали.

За схожим принципом працює закупівля озброєння, якою займається "Агенція оборонних закупівель". За словами заступника міністра, вже є перші результати - вдвічі зменшились терміни розгляду комерційних пропозицій.

У Міноборони зазначають, що агенція напряму контрактує закупівлі з міжнародними партнерами. Уже використано 97,9% бюджету за 2023 рік за цим напрямком.

Одразу після появи нового підрозділу "Державного оператора тилу", в Міноборони анонсували запровадження нових реформ.

Йдеться про реорганізацію процесів забезпечення військових усім необхідним: від харчування, одягу до засобів захисту і медицини.

Зараз ви читаєте новину «За стандартами НАТО: у Міноборони розповіли про нову систему закупівель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі