вівторок, 06 серпня 2024 22:21

Плетенчук розповів про небезпеку з моря

Плетенчук розповів про небезпеку з моря
У Чорному морі провели ротацію. Фото: "Суспільне"

Вісім носіїв крилатих ракет тримає Росія в акваторії Чорного моря.

Там відбулася ротація, сказав речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук, передає "Укрінформ".

"Що стосується Чорного моря, то там відбулася ротація. Підводний човен, який раніше перебував у акваторії Чорного моря, повернувся у пункт базування у Новоросійськ і його замінив аналогічний підводний човен, того самого проєкту - 636-го, і він зараз перебуває на чергуванні. Тобто, в акваторії Чорного підводного моря залишається один такий підводний човен", - сказав він.

Субмарина там перебуває скоріше на бойовому чергуванні, ніж із метою застосування.

"Застосування зараз відбувається украй рідко і, як ми бачимо, вкрай невдало", - заявив Плетенчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плетенчук прокоментував знищення підводного човна "Ростов-на-Дону" в Криму

З акваторії Азовського моря зараз не спостерігають ніяких загроз. Після кількох вдалих уражень навколо цієї акваторії кораблі звідти вивели.

"Висновки ці базуються на тому, що ВМС, наприклад, змогли знищити склади дронів у Єйську, змогли уразити паром у порті Кавказ. Інші складові Сил оборони так само посильно долучаються до подібних атак, тому Азов зараз фактично звільнений від росіян, якщо можна так сказати, якщо брати корабельну складову. Узбережжя, на жаль, залишається досі у російській окупації", - вказав речник ВМС.

В акваторії Чорного моря Росія має вісім носіїв крилатих ракет.

"Це - три підводні човни, подальша доля яких наразі незрозуміла. Але це єдині фактично одиниці, які вони застосовують постійно, бо вони ховаються під водою. І решта носіїв перебувають у пункті базування, імовірніше за все, чекаючи своєї утилізації нашими руками", - пояснив він.

Незалежно від кількості одиниць російського озброєння слід дивитися саме на якісний показник залишків їхнього корабельного угруповання.

"Бо решту кораблів, яких теж є пара десятків, вони фактично застосовувати для ведення бойових дій станом на зараз не можуть. Це і ракетні катери, і патрульні та сторожові кораблі. Усі ці одиниці наразі єдине, що роблять - це просто перебувають у пункті базування у Новоросійську, куди, до речі, вже за офіційними повідомленнями, якщо брати виключно мовою цифр, вже дістають українські дрони. Тепер лише питання, коли це станеться", - сказав Плетенчук.

Сили оборони України завдали ударів по підводному човну та зенітному ракетному комплексу С-400 ворога в тимчасово окупованому Криму.

Так, за підтвердженою інформацією, 2 серпня підрозділами ракетних військ, у взаємодії з підрозділами Військово-Морських сил Збройних сил України було суттєво пошкоджено чотири пускові установки ЗРК "Тріумф". Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

Крім того, внаслідок успішної атаки в порту Севастополя українські воїни вразили підводний човен Чорноморського флоту РФ "Ростов-на-Дону".

Зараз ви читаєте новину «Плетенчук розповів про небезпеку з моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі