неділя, 07 липня 2024 15:51

Плетенчук навів два ключових приклади пограбування Росією українського флоту

Плетенчук навів два ключових приклади пограбування Росією українського флоту
Речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук.навів два ключових приклади пограбування Росією українського флоту. Фото: Дзеркало тижня

Росія кілька разів грабувала Військово-морські сили України.

Перший раз це сталося під час розподілу Чорноморського флоту. Про це в інтерв'ю "24 Каналу" розповів речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук.

Тоді Росія намагалася забрати собі все, що було для неї важливим, дещо вони банально вкрали. Серед пограбованого є і єдиний їх авіаносний крейсер "Адмірал Кузнєцов".

Як пояснив Плетенчук, росіяни попросту висадили українську частину команди, і перегнали судно собі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВМС пояснили, чому останній ракетоносій РФ покинув Чорне море

Вдруге це відбулося вже 2014 року, коли Чорноморський флот Росії блокував у бухтах українські кораблі. Деякі з них окупанти захопили, але не використовували.

"Так і розграбовували понад 10 років. З частини - виймали обладнання для використання на своїх судах, а фактично порожні кораблі потім знищували чи використовували як мішені для надводних стрільб", - розповів він.

Плетенчук також каже, що унікальною є ситуація з великим десантним кораблем "Костянтин Ольшанський", який нещадно розпатрали впродовж дев'яти років, але потім вирішили відновлювати.

"Бо ж повернути його до строю виявилося легше, ніж полагодити ВДК "Мінськ", - розповів Плетенчук.

Президент Володимир Зеленський привітав Військово-морські сили Збройних сил України із професійним днем.

Глава держави опублікував відео з ВМС. День Військово-морських сил Збройних сил України відзначається у першу неділю липня.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Сили оборони України знищили 28 російських кораблів і катерів і підводний човен ворога.

Зараз ви читаєте новину «Плетенчук навів два ключових приклади пограбування Росією українського флоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі