середа, 16 жовтня 2013 20:44

Під Челябінськом знайшли найбільший уламок метеорита

У Челябінській області з дна озера Чебаркуль підняли найбільший уламок метеорита, що впав в регіоні в лютому 2013 року. Операція з підйому уламків проводилася 16 жовтня, повідомляє "Інтерфакс".

Вага уламка склала близько 570 кілограмів - точні дані отримати не вдалося, оскільки під вагою уламка зламалися ваги, зазначають в агентстві "Новый регион". Уламок, при цьому, був пошкоджений під час підйому з дна озера: від нього залишився один великий шматок діаметром близько 80 сантиметрів і кілька дрібних.

"По первинному огляду і характерною для кам'яних метеоритів ознаками можна сказати, що цей уламок є фрагментом метеорита "Челябінськ"", - прокоментував знахідку доцент кафедри Челябінського державного університету Сергій Замоздра. На приналежність до небесного тіла, додав він, вказувало характерне розплавлення, іржа і велика кількість вм'ятин.

Всього в ході пошукових робіт, окрім найбільшого уламка, на дні озера виявили чотири фрагменти метеорита вагою від 940 грамів до 4,74 кілограма, повідомляє ИТАР-ТАСС. Знайдені зразки передали для дослідження присутнім на місці проведення операції вченим.

Метеорит, який відноситься до вугільніх хондритів, увійшов в земну атмосферу над Челябінському 15 лютого 2013 року. Спочатку його маса становила близько 10 тисяч тонн, а діаметр - 17 метрів. Вибух і руйнування метеорита відбулися на висоті в кілька десятків кілометрів. Ударна хвиля від вибуху вибила скло в декількох тисячах будинків у Челябінську і прилеглих населених пунктах.
Зараз ви читаєте новину «Під Челябінськом знайшли найбільший уламок метеорита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі