субота, 11 липня 2015 03:02

Перший електричний літак перетнув Ла-Манш

Перший електричний літак перетнув Ла-Манш
Фото: www.enviro2b.com

Перший електричний літак Е-Fan 2.0, який авіабудівний концерн Airbus офіційно представив в рамках авіакосмічного салону в Ле Бурже у червні, успішно перетнув Ла Манш.

Двомісний апарат долетів з британського аеропорту в Ліді до Дюнкерка на півночі Франції за 40 хвилин, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу концерну.

"Літак Е-Fan 2.0 подолав відстань між аеропортом в Ліді і Дюнкерком за 40 хвилин за допомогою лише електротяги", - зазначили в прес-службі.

Літак вагою 500 кг і розмахом крил 9,5 м автономно злетів, перетнув протоку і сів у пункті призначення. Його електротягу забезпечили літій-полімерні батареї, встановлені в крилах, потужність яких дозволяє долати до 160 км з крейсерською швидкістю 220 км/год.

За словами технічного директора європейського концерну Жана Ботті, Е-Fan 2.0 - це початок нової ери авіації. Зарядки акумуляторів вистачає на політ до 1 години при повному завантаженні. Причому вартість зарядки в 20 разів менша, ніж використання авіаційного гасу на ту саму відстань, пересування в повітрі майже безшумне, а викид вуглекислого газу нульовий, запевняють виробники.

Нагадаємо, що прем'єра Е-Fan 2.0 відбулася у рамках виставки "Небо завтрашнього дня" на авіасалоні у Ле Бурже, відкрити яку до Ле Бурже приїхали французькі міністри: закордонних справ Лоран Фабіус та екології Сеголен Руаяль. За два роки Airbus пообіцяв комерційне використання літака, а до 2019 року має намір випустити чотиримісну версію з перспективою створити до 2050 року електричний пасажирський лайнер.

Зараз ви читаєте новину «Перший електричний літак перетнув Ла-Манш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі