субота, 12 грудня 2009 17:51

Звільнений екіпаж "Аріани" не може дістатись суші

Звільнений екіпаж "Аріани" не може дістатись суші

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявляє, що екіпаж звільненого з піратського полону судна "Аріана" як і раніше потребує допомоги.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена в суботу, в п"ятницю, 11 грудня, Карпачова провела телефонну розмову з капітаном "Аріани" Геннадієм Вороновим.

"Геннадій Воронов в розмові з Ніною Карпачовою спростував повідомлення багатьох ЗМІ про те, що судно вже прямує в порт призначення: "Стоїмо на тому ж місці, тільки з тією різницею, що без піратів. Палива немає, і не знаємо, коли буде", - йдеться в повідомленні.

Капітан також підтвердив, що американський військовий фрегат доставив на борт "Аріани" паливо для дизель-генератора, продукти харчування і питну воду, а "військовий лікар провів перший медогляд членів екіпажу "Аріани" і визнав, що екстреної допомоги ніхто не потребує, хоча в тому або іншому ступені хворі всі".

Відповідаючи на питання Карпачової про самопочуття Лариси Салінської, у якої в полоні були найбільші проблеми зі здоров"ям, капітан повідомив, що зараз їй стало дещо краще: "Прямої загрози життю немає", - сказав Воронов, передає прес-служба омбудсмена.

У повідомленні також наголошується, що капітан "Аріани" попросив Уповноважену з прав людину звернутися до штаб-квартири Міжнародної профспілки транспортників (ITF), щоб в порту прибуття їх неодмінно чекав представник цієї організації.

Як повідомлялося, сомалійські пірати 2 травня в Аденській затоці захопили судно "Аріана" (прапор - Мальта, компанія-оператор "Alloceans Shipping Cо. LTD" (Греція). Всі 24 члени екіпажу - громадяни України.

У піратському полоні у однієї з двох жінок, які входять в команду, стався викидень і її стан критичний.

10 грудня, пірати звільнили "Аріану". За інформацією глави Служби зовнішньої розвідки Миколи Маломужа, компанія-оператор сплатила викуп у розмірі $2,8 млн.

Замдиректора департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков заявляв, що судно "Аріана" зі звільненими з піратського полону українцями, швидше за все, прибуде до Момбасу (Кенія).

11 грудня Служба зовнішньої розвідки України заявила, що порт прямування судна поки не визначений.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Звільнений екіпаж "Аріани" не може дістатись суші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі