субота, 16 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Ось що може допомогти досягнути миру в Україні

Ось що може допомогти досягнути миру в Україні
Чоловік розмахує українським прапором перед Бранденбурзькими воротами в Берліні 24 серпня 2023 року / Getty Images

Думки у виданні Politico радника канцлера ФРН з зовнішньої політики та політики безпеки Єнса Плотнера та керівника Офіса президента України Андрія Єрмака

Світ перебуває у бурхливих водах, стикаючись із тим, що дехто описує як "ідеальний шторм" геополітичних, геостратегічних та економічних проблем. У центрі уваги – агресивна війна Росії проти України з її широкомасштабними глобальними наслідками для продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків постачання, макрофінансової стабільності, інфляції та економічного зростання.

Вторгнення Росії в Україну становить серйозний виклик безпеці. Вона залишила незгладимий слід на карті Європи, змінивши її політичну та економічну динаміку. У своїй промові 27 лютого 2022 року канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав загарбницьку війну Росії Zeitenwende - переломним моментом, після якого світ перестане бути таким як був. Війна Володимира Путіна зруйнувала мир на континенті, ставши "поверненням до імперіалізму".

Попри те, що це війна в Європі, вона має великі глобальні наслідки. Путін кинув виклик усталеним нормам міжнародної поведінки та перевірив стійкість міжнародних інституцій. Життєздатність глобального порядку безпеки після закінчення холодної війни зараз - центральне питання. Більше того, вторгнення Росії поставило питання про ефективність міжнародних механізмів у вирішенні конфліктів.

Для України це екзистенціальна боротьба за вільне і демократичне майбутнє, оскільки Росія заперечує її суверенітет, незалежність і територіальну цілісність. Тому не дивно, що євроатлантичне співтовариство вважає Росію найбільшою прямою загрозою своїй безпеці. Німеччина підтримує Україну в її самообороні від агресії Росії.

Вперше у новітній історії Німеччина дає військову підтримку та зброю стороні, яка воює. Берлін став другим за величиною постачальником військової допомоги Україні

Вперше у новітній історії Німеччина дає військову підтримку та зброю стороні, яка перебуває у стані війни. Берлін став другим за величиною постачальником військової допомоги Україні. Німецьке суспільство також долучилося до допомоги країні, адже понад мільйон українців знайшли притулок у Німеччині, а понад 200 тис. українських дітей відвідують німецькі школи.

Від надання гуманітарної допомоги до енергетичного обладнання та лікування українських військових і дітей у німецьких госпіталях - важко переоцінити ці зусилля.

Водночас НАТО прийняло сміливі рішення щодо подальшого посилення системи стримування та оборони. Недавній саміт Альянсу у Вільнюсі сприяв зміцненню партнерства Україна-НАТО. Після Спільної декларації країн "Великої сімки" про підтримку України, Берлін і Київ зараз активно обговорюють двосторонні зобов'язання щодо безпеки, спрямовані на підтримку здатності України оборонятися та підвищити свою стійкість у довгостроковій перспективі, а також здатність стримати майбутню агресію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Завдяки значним багаторічним зобов'язанням Німеччина очолює зусилля з підтримки України з чітким повідомленням - ми солідарні з Україною та підтримуємо її "скільки буде потрібно".

Україна належить до європейської родини. ЄС, а також Україна та Німеччина, виграють від європейської інтеграції України та зміцнять здатність Євросоюзу діяти. Київ відданий впровадженню реформ і має високу мотивацію рухатися далі, попри війну. Він збіг курс, а Берлін надалі підтримуватиме Україну у здійсненні необхідних реформ. Тому німці вітають історичне рішення Європейської ради відкрити процес вступу України в ЄС, запрошуючи Раду надалі прийняти рамки переговорів, коли будуть зроблені відповідні кроки, викладені в рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року.

Україна віддана впровадженню реформ і має високу мотивацію рухатися вперед із вступом. Німеччина продовжить підтримувати Україну у здійсненні необхідних реформ.

Ми також маємо пам'ятати, чого вже було досягнуто. Україна звільнила понад 50% територій, окупованих Росією після її повноцінного вторгнення. Путін помилково вважав, що це буде швидка військова кампанія.

Економіка України зростає, попри спроби Росії завдати шкоди її виробництву та агросектору

Сьогодні бачимо, що економіка України зростає, попри триваючі спроби Росії завдати шкоди її виробництву та агросектору, зокрема шляхом продовження атак на портові об'єкти та інфраструктуру Дунаю та Чорного моря.

Але як припинити війну Росії проти України та досягти справедливого та міцного миру? На сьогодні, на жаль, надзвичайно важко побачити рішення.

Жодна країна так не хоче миру, як Україна. Але давайте будемо ясними - просте припинення вогню зараз було б рівносильно легітимізації захоплення Росією землі. Це відкрило б шлях до ще одного замороженого конфлікту - сценарію, який є несправедливим, небезпечним і, більше того, нежиттєздатним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Іноді ми стикаємося з думкою, що будь-яке врегулювання шляхом переговорів чи ширший перегляд архітектури європейської безпеки також повинні враховувати "законні занепокоєння Росії щодо безпеки". Однак у відповідь на пропозиції РФ перед нинішньою війною НАТО і США були готові розпочати ширшу дискусію щодо європейської безпеки, яка включала б усі відповідні країни, задля сприяння стабільності, прозорості та зменшення ймовірності майбутнього конфлікту. Але замість добросовісної дискусії Москва вирішила піти шляхом війни.

Яким би не було сприйняття власних проблем безпеки у росіян, вони не повинні й не можуть виправдовувати вторгнення в мирну сусідню країну.

Більш ніж цинічно, що Росія все частіше намагається виправдати свою імперіалістичну війну за допомогою антиколоніальної риторики

Знову спостерігаємо, як Росія вдається до практик холодної війни, намагаючись розширити конфлікт, залучаючи проксі-сили в інших частинах світу, граючи на антизахідних настроях на Глобальному півдні. Це більш ніж цинічно, що Росія все частіше намагається виправдати свою імперіалістичну війну за допомогою антиколоніальної риторики.

Мирний план президента Володимира Зеленського, заснований на Статуті ООН і вкорінений у міжнародному праві, пропонує вихід. Саме Україна, жертва неспровокованої агресії, набралася мужності представити світові мирний план, тоді як Росія продовжує наполягати на продиктованому мирі, досягнутому або на її власних умовах, або військовим шляхом.

Натхненні мирним планом Зеленського Україна, Німеччина та багато інших держав-однодумців об'єднали зусилля для розробки спільного плану дій. Разом ми брали активну участь у Копенгагенській, Джиддській та Мальтійській зустрічах радників з питань національної безпеки, і вже триває підготовка до ще однієї такої зустрічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Основна ідея цього процесу в тому, щоб провести поглиблене обговорення з глобальними партнерами наслідків війни Росії, щоб зрештою досягти якомога ширшої міжнародної підтримки мирного процесу в Україні. За словами Зеленського, мирний план має глобальний характер, оскільки його концепція передбачає можливість досягнення справедливого та однаково безпечного миру для всіх націй.

У цьому сенсі Україна та Німеччина погоджуються, що єдність і колективні зусилля - єдиний шлях до відновлення безпеки на основі принципів міжнародного права.

Обидві наші країни сповнені рішучості захищати та підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок із сильною ООН у центрі. Це передбачає права та правила, які створюють захист і зобов'язання для всіх держав однаково - серед них повага до міжнародного гуманітарного права та прав людини, суверенна рівність усіх держав, мирний баланс інтересів і запобігання конфліктам, а також багатостороннє співробітництво на користь людства. Це стосується не лише досягнення миру в Україні, а й у всьому світі.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ось що може допомогти досягнути миру в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі