вівторок, 19 травня 2009 09:48

ООН вперше заговорила про Абхазію без приналежності до Грузії

ООН вперше заговорила про Абхазію без приналежності до Грузії
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун представив в понеділок Раді Безпеки ООН доповідь по ситуації в кавказькому регіоні. Раніше передбачалося, що ця доповідь буде представлена 15 травня.

Як відзначає телеканал "Вести" на своєму wed-сайті, вперше в назві даного документа відсутня вказівка на приналежність Абхазії до Грузії. Саме на такому формулюванні наполягала абхазька сторона.

Факт отримання "Доповіді Генерального секретаря, що представляється відповідно до резолюцій 1808, 1839 і 1866 Ради Безпеки", підтвердило джерело в Постійному представництві РФ при ООН, повідомляє сайт. Звертає на себе увагу вже те, що назва документа істотно відрізняється від попередньої, лютневої доповіді, яка називалася "Доповідь Генерального секретаря про положення в Абхазії, Грузія, представлений у виконання резолюції 1839 /2008/ Ради Безпеки", - повідомив російський дипломат, додавши при цьому, що в даний час в місії РФ при ООН не коментується зміст отриманої доповіді, "оскільки йде аналіз її положень".

Як повідомлялося раніше, пауза в Женевських консультаціях пов"язана з недотриманням з боку ООН умови підготувати до 15 травня доповідь генсека ООН про подальшу діяльність спостерігачів Організації в Грузії та Абхазії, повідомив журналістам глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Раніше абхазька сторона оголосила, що не братиме участі в цьому раунді без доповіді генсека ООН.

"Тому ми запропонували узяти паузу до завтрашнього дня з розрахунку на те, що, як нам обіцяють оонівські колеги, доповідь генсека все ж таки з"явиться", - сказав Лавров. "Йдеться про недотримання початкових умов, які повинні були забезпечити своєчасну роботу нинішнього раунду в Женеві", - сказав міністр.

Як повідомив статс-секретар - замглави МЗС РФ Григорій Карасін, південноосетинська сторона припинила свою участь в консультаціях разом з російською делегацією.

В той же час, представник Грузії в ООН Каха Ломая заявляє, що в прийнятих Радбезом ООН резолюціях йдеться про територіальну цілісність Грузії.

"Жодна з них не ставить під сумнів територіальну цілісність Грузії", - сказав Ломая у вівторок в ефірі грузинської телекомпанії "Руставі-2", коментуючи прийняті Радбезом ООН резолюції.

Він відзначив, що "доповідь генсека ООН зачіпає період з 3 лютого по сьогоднішній день".

За його словами, в доповіді при згадці місії ООН, прямо йдеться, що це місія ООН в Грузії.

"У тексті йдеться про два регіони Грузії, про Абхазію, включаючи Кодорську ущелину, Гальський район та про Самегрело. Ніде в тексті не ставиться під сумнів територіальна цілісність", - відзначив Ламаючи.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «ООН вперше заговорила про Абхазію без приналежності до Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі