четвер, 28 травня 2009 15:21

ООН дала песимістичні прогнози щодо розвитку світової економіки

ООН дала песимістичні прогнози щодо розвитку світової економіки
Світова економіка переживає наймасштабнішу кризу з часів Великої депресії. Вона потрапила в жорсткі лещата фінансово-кредитних потрясінь. Про це йдеться в новій доповіді ООН "Світовий економічний стан і перспективи на 2009 рік". У ньому прогнозується, що в 2009 році темпи розвитку світової економіки знизяться на 2,6%, повідомляє прес-центр ООН.

Ще в січні цього року ці прогнози були оптимістичніші. Тоді йшлося про напіввідсоткове зниження. У новій доповіді підкреслюється, що рецесія в промислово розвинених країнах вкрай негативно відіб"ється на економічному стані держав, що розвиваються.

У ньому звертається увага на різке погіршення з кінця 2008 року економічного стану країн з перехідною економікою. Ці держави постраждали від краху глобальної кредитної системи, колапсу світової торгівлі і падіння цін на сировинні товари, особливо нафту і метали. Прогнозується, що в 2009 році ВВП в країнах СНД скоротитися на 5,4%.

Експерти ООН відзначають, що країни регіону, багаті природними ресурсами, прийняли низку ефективних антикризових заходів, використовуючи засоби, накопичені за часів буму нафтових цін. Наприклад, в Росії був представлений фінансовий пакет заходів економічного стимулювання в розмірі рівному 9% від ВВП цієї країни. Інші країни регіону були вимушені звернутися за допомогою до Міжнародного валютного фонду (МВФ). Білорусь, Вірменія, Киргизстан і Україна підписали відповідні угоди з МВФ. У доповіді висловлюються побоювання у зв"язку зі зростанням соціальної напруженості і політичної нестабільності в деяких країнах СНД. Його автори підкреслюють, що ці тенденції посилюють економічну невизначеність в регіоні.

Експерти ООН вважають, що відновлення світової економіки, можливо, почнеться в 2010 році. Але для цього необхідний масивний пакет заходів економічного стимулювання, які носять послідовний характер, забезпечують взаємну підтримку на глобальній основі і відповідають стабільним цілям розвитку. Одночасно автори нової доповіді не виключають затяжної глобальної рецесії. Вони звернули увагу на те, що держави-члени "великої двадцятки" зробили рішучі заходи зі збільшення розмірів офіційної допомоги на меті розвитку, але для стійкого і довгострокового відновлення глобальної економіки необхідно зробити значно більше.

У новій доповіді ООН звертається також увага на різке зростання безробіття в 2008 році. У найближчі два роки роботу втратять ще 50 мільйонів осіб. Проте експерти ООН не виключають, що у разі подальшого погіршення економічного стану в світі ця цифра може подвоїтися, повідомляє Полит.ру.

Зараз ви читаєте новину «ООН дала песимістичні прогнози щодо розвитку світової економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі