субота, 02 лютого 2008 16:16

Новозеландські вчені вивели безслізний сорт цибулі

Новозеландські вчені разом з колегами з Японії розробили сорт цибулі, яка не викликає сліз. Цибуля, виведена фахівцями новозеландського інституту Crop&Food Research, виглядає зовсім як звичайна, але містить в 500 разів менше подразнюючої речовини, що викликає сльози.

Старший науковий співробітник інституту доктор Колін Іди розповів, що "безслізна" цибуля була розроблена на основі сортів "м"якої" цибулі, що не викликає сліз та не має аромату, властивого звичайній цибулі.

"У цій цибулі дуже низький рівень сірчистого з"єднання, що відповідає за характерний цибульний запах і корисне для здоров"я", - пояснив доктор Іди.

Щоб зберегти запах - але не сльози - у сорті нової цибулі було видалено ген, відповідальний за вироблення ензиму синтази сльозоточивого фактору.

Ензим виділяється при різанні цибулі, запускаючи ланцюг хімічних реакцій, що призводять до утворення подразника, що і викликає сльози.

Доктор Іди та його колеги з Японії представили результати своєї роботи на п"ятому міжнародному симпозіумі Edіble Allіaceae, їхнє досягнення потрапило на обкладинку грудневого випуску міжнародного журналу Onіon World, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Новозеландські вчені вивели безслізний сорт цибулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі