вівторок, 09 листопада 2010 10:32

Німеччина відзначає 21-у річницю падіння Берлінської стіни

Німеччина відзначає 21-у річницю падіння Берлінської стіни

У Німеччині у вівторок відзначають 21-у річницю Берлінської стіни, яка протягом 28 років була символом холодної війни і розколу континенту, відокремлюючи Західний Берлін від НДР.

Пройдуть святкові богослужіння. В Берліні організовується перший конгрес з проблем європейської політики, на якому виступить президент Євросоюзу Герман ван Ромпей.

Правлячий бургомістр Берліна Клаус Воверайт відкриє "площу 9 листопада 1989 року", яка знаходиться там, де раніше було КПП "Борнхольмер штрассе". На площі влаштують народне свято.

Рішення про зведення Берлінської стіни було прийнято Радою міністрів НДР. У ніч на 13 серпня 1961 були перекриті понад 130 вулиць і доріг, вісім ліній міської електрички S-Bahn, чотири гілки метро. Почали встановлювати прикордонні споруди.

У місті стіна була зібрана з бетонних блоків, а за його межами являла собою металеву сітку. Загальна довжина стіни досягала 155 км, висота - до 3,6 м. Кордон між НДР і Західним Берліном охороняли понад 11 тисяч прикордонників.

Берлінська стіна впала 9 листопада 1989 під тиском народних протестів в НДР.

Сьогодні від стіни залишилися лише кілька окремих ділянок загальною протяжністю близько 2 км. Збережені 22 фрагмента стіни і три сторожові вежі отримали статус пам'яток історії, причому перший з них - ще в 1990 році.

Найбільш відомий фрагмент розташований у столичному районі Фрідріхсхайн, де утворилася галерея East Side Gallery. Саме ця ділянка стіни була розписана художниками в 1990 році, ставши однією з визначних пам'яток німецької столиці.

Як відомо, з нагоди святкування Німеччиною 20-річчя падіння Берлінської стіни, відкрили її фрагмент і в Києві. Він стоїть біля будівлі канцелярії посольства Німеччини.

NEWSru.com, ИТАР-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Німеччина відзначає 21-у річницю падіння Берлінської стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі