середа, 02 грудня 2009 11:41

Берлінський мур простоїть ще 100 років

Автор: фото: REUTERS/Fabrizio Bensch
  9 листопада центром Берліна – там, де 20 років тому проходила стіна – поставили пластикові дошки доміно. На урочистій церемонії увечері їх повалили
9 листопада центром Берліна – там, де 20 років тому проходила стіна – поставили пластикові дошки доміно. На урочистій церемонії увечері їх повалили
До 20-річчя падіння Берлінського муру його фрагменти встановили перед німецькими посольствами в Нью-Йорку, Мадриді, Буенос-Айресі, Ризі та Києві.
Німці кажуть, що колишній лідер соціалістичної НДР Еріх Хонеккер не помилявся, коли запевняв – мур простоїть ще років 100. Його шматки бережуть як пам"ятну згадку про 28 років поділу Німеччини на Західну й Східну. За цей час обдурити прикордонників і втекти зі Східного Берліна вдалося майже 5 тис. людей. Понад 200 загинули під час спроб перетнути кордон.

Як утікали до Західного Берліна


Копали тунелі
У 1960-х група студентів із Західного Берліна почала рити тунель у підвалі старої фабрики, розташованої неподалік від муру. Кошти на будівництво виділила американська телевізійна компанія NBC — завдяки чому отримала право знімати про це стрічку. Робота тривала півроку. Підземний хід 120 м завдовжки виводив на внутрішнє подвір"я житлового будинку у Східному Берліні. Через тунель змогли втекти 29 людей. За кілька місяців схованку виявила й засипала землею поліція НДР.

Вистрибували з вікон прикордонного будинку
1961-го кордон пролягав через житлові будинки по вул. Бернауер: вхід був на території НДР, а вікна виходили на Західний Берлін. Мешканка одного з таких будинків вмовила сусідів спустити її з вікна другого поверху на західну територію. Літня жінка кілька хвилин звисала з підвіконня. Поліцейські НДР із вікон першого поверху хапали її за ноги і намагалися затягнути назад у будівлю. Зрештою, вона впала на простирадла, що їх тримали внизу жителі Західного Берліна. Залишилася неушкодженою.

Перелізали по дроту
У травні 1983-го друзі Хольґер Бетке та Міхаель Бекер утекли з НДР, натягнувши дріт між будинками по різні сторони кордону. Вилізли на дах із пляшкою шампанського, до корка прив"язали кабель із гаком на кінці. Кілька хвилин збовтували напій, пляшку спрямували в бік будинку навпроти — корок влучив у дах, там його впіймав брат Хольґера — Інґо. Він спустився з дротом на подвір"я і зачепив гак за бампер своєї автівки. Юнаки пересувалися кабелем за допомогою рухомого блока. Дісталися будинку за півгодини.
Зараз ви читаєте новину «Берлінський мур простоїть ще 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі