четвер, 11 квітня 2024 15:28

Гравці збірної України ще не готові до складного футболу Реброва

Але час буде нашим союзником

23 лютого 2022-го Роман Яремчук – нападник португальської "Бенфіки" – забив м'яч у ворота нідерландського "Аякса". Після цього він зняв футболку й показав під нею Герб України. За кілька годин після закінчення поєдинку кремлівський диктатор віддав наказ на повномасштабну війну.

Відтоді минуло два роки. У Яремчука не зовсім склалось у "Бенфіці". Уродженець Львова перейшов до бельгійського "Брюґґе", але й там мав проблеми. Не зна­йшов спільної мови з тренером. Нині він грає за іспанську "Валенсію".

У тому ж чемпіонаті виступає інший український форвард – Артем Довбик. Він яскраво стартував у іспанській "Жироні", але останнім часом втратив голевий хист. Дійшло до того, що не його, а саме Яремчука бачили головним кандидатом на появу у стартовому складі збірної України в "півфінальному" матчі за вихід до Євро проти Боснії та Герцеговини.

Автор: gettyimages
  Українські футболісти грають проти ісландців у Вроцлаві, Польща, 26 березня 2024 року
Українські футболісти грають проти ісландців у Вроцлаві, Польща, 26 березня 2024 року

Головний тренер команди Сергій Ребров вчинив дещо архаїчно. Довбик вийшов на поле з перших хвилин. Яремчук залишився в запасі. І перебував там до 80-ї хв. Коли нарешті вийшов – забив за 4 хв. Надзвичайно важливий гол, бо Україна програвала – 0:1 і діяла настільки погано, що, здавалось, і цього разу, як 2022-го й за багато років до того, не пройде бар'єра плейоф.

Проте Яремчук допоміг. А боснійці втомилися. І дозволили нашому форварду ще й навісити на Довбика, який головою вгатив гол, що вивів нас до "фіналу".

Переможний результат – єдине, що втішило після поєдинку в Боснії. Бо грали погано. І це було очікувано. Надто багато проблем накопичилося перед поєдинком. Травма Циганкова. Погана форма Зінченка. Відсутність Степаненка.

Плюс тиск за результат. Україна була фаворитом не тільки матчу, але й усіх стикових матчів узагалі. Якби не пробилися на Євро, це був би провал. А Боснії не було чого втрачати. Тому за підтримки домашніх трибун вони грали розкуто та жорстко. Як північні македонці восени. Але обидва рази балканські команди втомлювалися. Бо клас гравців збірної України нині такий, що протистояти їм усі 90 хв. надзвичайно важко. Усе одно знайдуть свій момент і заб'ють. Що Яремчук із Довбиком і довели.

Після Боснії на нас чекав складніший суперник – Ісландія. В Україні тішаться, що три роки тому збірна, тоді очолювана тренером Андрієм Шевченком, дійшла до чвертьфіналу Євро. Але ж Ісландія зробила те саме 2016-го. Ще й обіграла в 1/8 саму збірну Англії.

Давно відомо, що збірна України не вміє сильно грати два матчі поспіль за три-чотири дні. Тому в невиразній грі проти Боснії був свій плюс. Не могли наші хлопці провалити другий поєдинок. Тим більше, що відновився Циганков. Залишився на лаві запасних Зінченко, який фізично на цей момент неспроможний відбігати 90 хв. темпового матчу.

Реброву робить честь те, що не відмовився від ідеї – контроль м'яча, зміщення флангових півзахисників у центр і нестандартні індивідуальні ходи. І хоча першим хід показав ісландець Гудмунссон, на якого претендує майбутній чемпіон Італії "Інтер", було помітно: наші цього разу не матимуть таких проблем, як у Боснії.

Клас гравців збірної України нині такий, що протистояти їм усі 90 хвилин надзвичайно важко

Так і вийшло. Гола Яремчука не зарахували через положення поза грою. Але Україна змогла спровокувати суперника на відкриту гру. І знайти простір для швидкої контратаки, де Судаков вчасно віддав передачу, а Циганков розібрався із захисником на флангу. А потім наші розіграли м'яч так, як і просить Ребров. І Мудрик, який проводить неоднознач­ний сезон у "Челсі", знову довів, що може впливати на результат одним дотиком.

Березневі поєдинки показали, що збірна України ще не готова грати в той складний футбол, який люблять Ребров і його іспанський помічник. Але має достатній клас гравців та лаву запасних, щоб переламати хід матчів, у яких пропускає першою. Час – союзник нашого тренерського штабу. Побачимо, чи вистачить його, щоб спалахнути у фінальній частині Євро й дійти до півфіналу.

Потенціал нинішньої команди для цього достатній.

Зараз ви читаєте новину «Гравці збірної України ще не готові до складного футболу Реброва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі