субота, 21 жовтня 2023 05:50

Не впускайте в будинок чужих: головні заборони в Іларіонів день

Не впускайте в будинок чужих: головні заборони в Іларіонів день
21 жовтня не можна пускати у будинок постороніх людей Фото: pinterest

21 жовтня вшановують Іларіона Великого і перенесення мощів святителя Іларіона, єпископа Меглінського.

Іларіон Великий жив у Палестині, в III-IV століттях. Коли він був юним, то вирушив на навчання в Олександрію. У святого Антонія Великого юнак навчався слова Божого і повернувся додому вже християниномю. Роздав родичам і нужденним своє майно, а сам пішов жити в пустелю біля міста Маіума. Там він працював, молився і постився, але одного разу на нього напали розбійники. Дивно, але Іларіон прочитав їм проповідь і зміг переконати їх відмовитися від їхнього злочинного життя - розбійники прийняли хрещення. Завдяки цьому святий і прославився, до нього потягнулися люди - він зціляв їх від недуг і позбавляв від нечисті. Після чого вирушив до Єгипту на могилу святого Антонія Великого. Помер святий Іларіон на острові Кіпр, при чому сам передбачив свою смерть, там же і похований.

Іларіон Меглинський народився в XII столітті, в Болгарії, в християнській родині. Коли юнак став повнолітнім, то вирішив піти в монастир. Там він вів суворе і доброчесне життя, і незабаром був обраний настоятелем цього монастиря. Святителя Іларіона любили і поважали, йшли до нього за порадою.

Пізніше Іларіона висвятили в сан єпископа Меглинського. Усе своє життя він протистояв єресі. Після його проповідей багато єретиків повернулися в християнство.

Також 21 жовтня за новим церковним календарем - Дмитрівська поминальна субота, один з особливих поминальних днів у році.

Прикмети

листя з берези ще не опало - сніг випаде пізно;

хмари низько пливуть - буде мороз;

у лісі багато грибів - похолодає нескоро.

Що не можна робити

лаятися і конфліктувати;

лінуватися і байдикувати;

піднімати із землі що-небудь - можна накликати на себе порчу;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поститись будемо менше: опублікували новий календар

ділитися планами - не збудуться;

пускати в дім сторонніх - не до добра.

Великим гріхом цього дня вважається відмовити в допомозі нужденним. Важливо не чекати, поки попросять, а самому проявити ініціативу і допомогти під силу: продуктами, речами, грошима. За це добро повернеться у стократ.

Що можна робити

Святому Іларіону Великому моляться про зцілення душі та фізичних хвороб, звертаються в різних життєвих обставинах.

Дмитрівська батьківська субота - поминальний день, коли померлих вшановують у храмах по-особливому. В цей день поминають не тільки родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за Батьківщину.

Цього року через перехід на новий церковний календар Дмитрівська батьківська субота припадає на 21 жовтня. Поминальний день перед відзначенням свята великомученика Димитрія Солунського, який раніше випадав на 8 листопада. А тепер - 26 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Не впускайте в будинок чужих: головні заборони в Іларіонів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі