середа, 27 березня 2024 12:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Не летить, куди треба" - експерт дав оцінку російським "Цирконам"

"Не летить, куди треба" - експерт дав оцінку російським "Цирконам"
Бойову задачу зазначена ракета не виконує. Фото: росЗМІ

Ракети "Циркон", якими Росія атакувала Київ 7 лютого та 25 березня, не виконують визначену бойову задачу.

"Циркон" летить не туди, куди треба, заявив керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Андрій Кульчицький, передає "Суспільне".

"Бойову задачу зазначена ракета не виконує. Все що заряджене, всі характеристики "супер", "гіпер" - все це слова, а насправді до бойового застосування ракеті ще йти та йти. Вона летить не туди куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована", - сказав він.

Українське ППО здатне збивати ці ракети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тривоги почастішають: Росія накопичила "Циркони" в окупованому Криму

На одному з уламків, збитої 25 березня ракети чітко видно, що вона була знищена системою Patriot.

"Бойова частина "Циркону" містить не більше 40 кілограмів вибухівки. Аналізи ми ще поводимо, визначимо яка саме там речовина. Але бойова частина мала: в порівняння і бойовою частиною таких ракет як X-101 та X-22 не йде", - додав Кульчицький.

Росіяни позиціонують "Циркон" як гіперзвукову крилату ракету з повітряно-ракетним двигуном і здатністю маневрувати. Її розроблювали для ураження великих кораблів та наземних об'єктів. Російський диктатор Володимир Путін заявляв, що "Циркон" має дальність польоту понад 1000 км та розвиває швидкість до 9 Маха (3 км/с). Летить ракета на висоті 30-40 км.

Є теорія, що "Циркон" зовсім не є гіперзвуковою ракетою та наводиться на ціль завдяки радіолокаційній головці самонаведення.

Російські окупанти навряд встигли виробити велику кількість ракет "Циркон", якими учора обстріляли столицю. Протикорабельну ракету "Циркон" взяли на озброєння в Росії лише рік тому, заявив 26 березня майор запасу НГУ, ветеран Олексій Гетьман в ефірі телемарафону. Декілька десятків подібних ракет у ворога є в накопиченні на мілітарі хабі типу Крим, і він може продовжувати час від часу точковий терор з акцентом в тому числі на столицю.

Російські ракети "Циркон" долітають до Одеси, Херсона та Миколаєва за 1 хв, до Запоріжжя та Дніпра за 2,5 хв, до Кропивницького за 3 хв.

Ймовірно, саме такими ракетами атакували Київ.

Зараз ви читаєте новину «"Не летить, куди треба" - експерт дав оцінку російським "Цирконам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі