середа, 04 березня 2009 18:54

НБУ продав сьогодні на аукціоні більше $61 млн

НБУ продав сьогодні на аукціоні більше $61 млн

Національний банк України (НБУ) продав на цільовому валютному аукціоні 4 березня $61,3 млн по єдиному курсу 7,8 грн/$, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик в середу.

За його словами, валюту на аукціоні придбали 49 кредитно-фінансових установ.

Як повідомлялося, заявки на участь в аукціоні в середу направили 50 банків.

НБУ вирішив провести додатковий валютний аукціон 4 березня для підтримки позичальників фізичних осіб і малого бізнесу: мова йде про забезпеченні валютою фізосіб, які мають кредитні зобов"язання перед банками з терміном погашення до 10 березня. При цьому Нацбанк 4 березня понизив розмір мінімальної заявки до $0,2 млн з $1 млн на попередньому аукціоні.

Раніше НБУ заборонив банкам стягувати комісії або підвищувати курс при перепродажі позичальникам валюти, купленої на цільових аукціонах центрального банку: банки повинні забезпечити продаж відповідної валюти по курсу, який не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми покупки, що складає збір на обов"язкове державне пенсійне страхування.

У понеділок, 2 березня, перші 12 банків зі 185 почали продавати населенню валюту Нацбанку для погашення поточних кредитних платежів за курсом 7,82 грн/$.

Нацбанк провів у п"ятницю, 27 лютого, перший аукціон із продажу валюти банкам по 7,8 грн/$ для наступного її перепродажу населенню для погашення поточних платежів по кредитах. Цей механізм НБУ розробив після зустрічі з банкірами 25 лютого.

У ході аукціону $34,53 млн купили ПУМБ, ОТП Банк, Універсалбанк, "Райффайзен Банк Аваль", Сведбанк Інвест, "Дочірній банк Ощадбанку Росії", Укрсиббанк, "Південний", Фольксбанк, Індустріалбанк, Укрсоцбанк і Автокразбанк. Учасники ринку розповіли виданню, що найбільші суми викупили Універсалбанк ($10 млн) і ОТП Банк ($9 млн).

Нова схема не включає позики в євро і франках.

Банкіри вважають, що після впровадження нових аукціонів НБУ почнуть діяти кілька курсів валюти: офіційний, міжбанківський, курс НБУ для валютних позичальників, ринковий готівковий і готівковий спецкурс банків для своїх клієнтів.

За матеріалами Интерфакс-Украина, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «НБУ продав сьогодні на аукціоні більше $61 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі