субота, 28 лютого 2009 16:24

У Нацбанку сказали, яким повинен бути курс долара

Автор: Фото ТСН
  Будівля Національного Банку України
Будівля Національного Банку України
Заступник глави Національного банку Олександр Савченко вважає економічно обґрунтованим курс гривні близько 7 гривень за долар.

Про це він сказав в ефірі телекомпанії "Україна" 27 лютого увечері.

"Зараз економічно обґрунтовано - трохи менше 7 гривень за долар. Менше - ми стикатимемося з конкуренцією наших товарів на російському ринку. На жаль, Росія дуже сильно за останні 2 тижні девальвувала свою валюту", - сказав Савченко.

Він відзначив, що у разі повернення до економічно обґрунтованого курсу гривні, проблема повернення валютних кредитів була б не такою гострою.

Савченко відзначив, що зараз правління Нацбанку розглядає можливі варіанти вирішення проблеми валютних кредитів.

На переконання заступника глави НБУ, вирішення цієї проблеми повинне здійснюватися з урахуванням принципів добровільності, при цьому всі учасники процесу повинні розподілити ризики та втрати.

Зокрема, на думку Савченко, НБУ повинен рефінансувати банки на суму конвертації ними валютних кредитів, взявши за заставу самі іпотечні кредити.

При цьому пов"язані з реструктуризацією валютних кредитів збитки банки повинні відносити на свої витрати.

...трохи менше 7 гривень за долар

Савченко відзначив, що спеціальні тести за участю великих іноземних банків підтвердили, що механізм реструктуризації валютних кредитів реалістичний.

В той же час Савченко вважає, що проблема повернення валютних кредитів повинна бути врегульована на законодавчому рівні та рішення цього питання залежить від швидкості ухвалення Радою відповідного закону.

Нагадаємо, що 27 лютого НБУ провів перший аукціон з продажу банкам доларів для погашення фізособами-позичальниками валютних кредитів.

На думку депутата Верховної ради від фракції НУ-НС Ксенії Ляпіної, курс гривні зміцниться після того, як Рада врегулює проблему повернення валютних кредитів в березні.

26 лютого глава ради Національного банку Петро Порошенко заявив про відсутність підстав для подальшої девальвації гривні.

За матеріалами Українські новини, Цензор.нет

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку сказали, яким повинен бути курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі