четвер, 09 лютого 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Наступ росіян вже почався" – хто опиниться під ударом та чи вистачить в РФ сил

Російські окупанти, як і раніше, намагаються вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Водночас під час запланованого наступу армії РФ під атакою можуть опинитися певні райони Харківщини та Запоріжжя, заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов. Gazeta.ua зібрала думки експертів про те, чи вистачить у противника сил та де реально Росія може тиснути.

Російський диктатор Володимир Путін віддав наказ до березня 2023 року захопити території Донецької та Луганської областей. Є ознаки того, що Росія готується до нової спроби масованого наступу та захоплення сходу країни, повідомив представник Головного управління воєнної розвідки Андрій Черняк.

На сході України тривають запеклі бої відразу на декількох напрямках. Війська РФ намагаються повністю захопити Донецьку та Луганську області. Найбільш тяжкі бої тривають на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському напрямках. Окупанти хочуть прорвати оборону українських військ.

Під удар потрапляють не лише позиції військових, але й цивільні

Також тривають локальні бої у Запорізькій області. Окупанти обстрілюють всю лінію фронту на сході та півдні України. Під удар потрапляють не лише позиції військових, але й цивільні.

Автор: volyn24.com
  За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, російські війська можуть завдати нового удару на північному сході Харківської області або на півдні Запорізької області. Міністр оборони Олексій Резніков очікує нового наступу Росії на сході чи на півдні під річницю повномасштабної війни – 24 лютого
За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, російські війська можуть завдати нового удару на північному сході Харківської області або на півдні Запорізької області. Міністр оборони Олексій Резніков очікує нового наступу Росії на сході чи на півдні під річницю повномасштабної війни – 24 лютого

Наступ росіян вже почався

Іван Січень, експерт Центру геополітичних досліджень "Борисфен Інтел":

Автор: Укрінформ
  Іван Січень: "Наступ росіян вже почався. Ще у січні цього року. І Росія його поступово нарощує – вводить додаткові сили"
Іван Січень: "Наступ росіян вже почався. Ще у січні цього року. І Росія його поступово нарощує – вводить додаткові сили"

"Наступ росіян вже почався. Ще у січні цього року. І Росія його поступово нарощує – вводить додаткові сили. Головне завдання Москви зараз – захопити Бахмут для подальшого розвитку наступальних дій на Слов'янськ і Краматорськ. Друге – Авдіївка, щоб відсунути наші війська від Донецьку. На Луганщині намагаються посунути Збройні сили України від Кремінної та Сватового. Також відновити контроль над втраченими територіями на Харківщині. Насамперед, Куп'янськ – це важливий логістичний центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий Рамштайн: що зараз потрібно Україні і хто заважає отримати зброю

Росіяни, скоріш за все, проводитимуть локальні наступальні дії на Запорізькому напрямку. Це відволікаючий маневр. Вони всі сили кидають саме на Схід. Масою військ намагаються продавити нашу оборону. Людей можуть компенсувати, їм їх не шкода, але техніки вже не вистачає. Вони застосовують її лише на окремих напрямках – що авіацію, що артилерію, що бронетехніку.

Росіяни матимуть величезні втрати і знову їм потрібна буде пауза, щоб відновити втрати і перекидати техніку з інших напрямків

Може повторитися ситуація, коли влітку росіяни захопили Лисичанськ та Сіверськодонецьк. Але зробили це величезними силами – що довелося взяти оперативну паузу, а українське військо війдішло далі. І знаходиться на позиціях, з яких зручно наступати щоб відновити контроль над Рубіжним, скажімо. Оперативна пауза росіян дала можливість провести контратаки і вигнати ворога з півночі Харківщини, а пізніше – з Херсону. Росіяни матимуть величезні втрати, і знову їм потрібна буде пауза, щоб відновити втрати і перекидати техніку з інших напрямків. Це дасть можливість нам провести контрнаступальні операції".

Ворог намагається просуватися

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, член правління організації "Ліга оборонних підприємств України":

Автор: Facebook
  Сергій Згурець:  "Наступ як такий вже відбувається. За останні тижні ворог активізував дії по всій ділянці фронту на п'яти головних напрямках"
Сергій Згурець: "Наступ як такий вже відбувається. За останні тижні ворог активізував дії по всій ділянці фронту на п'яти головних напрямках"

"Наступ як такий вже відбувається. За останні тижні ворог активізував дії по всій ділянці фронту на п'яти головних напрямках. Це Куп'янськ, Бахмут, Авдіївка, Мар'їнка та Вугледар. Ворог намагається просуватися. Це той повзучий наступ, який вже активізував. Противник використовує всі засоби і сили, які накопичував до цього часу. Особливо в артилерії – на бахмутському та авдіївському напрямку.

Головні зусилля Росії сконцентровані на виході на кордони Луганської та Донецької областей

Теоретично існують інші напрямки наступу. Ми говоримо про Запоріжжя чи Харківщину. Але у противника немає достатньої кількості сил і засобів, щоб додавати нові напрямки. Росіяни мають близько 300 тисяч особового складу, і близько 150 тисяч – у форматі резерву. Противник зазвичай не формує нові частини, а кидає людей на підсилення підрозділів. Головні зусилля Росії сконцентровані на виході на кордони Луганської та Донецької областей. Будуть розвивати наступальні дії з боку Кремінної у напрямку Лиману і з півночі – на Вугледар, щоб захлопнути кліщі – від Ізюму, Лиману та Соледару, а знизу – від Вугледару на Курахово і далі на північ.

Росіяни всі сили кинули на Донбас. Якщо десь дамо слабину, то використають це на розвиток успіху. Але сил, щоб тактичний успіх перетворити на стратегічне вклиненне у нашу оборону, немає. Навіть перевага в озброєні та боєприпасах не дозволяє проводити стратегічні дії".

У росіян немає сил, щоб захопити обласні центри як Харків та Запоріжжя

Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці:

Автор: Facebook
  Сергій Кузан: "У росіян немає сил, щоб захопити обласні центри як Харків та Запоріжжя. Але вони концентрують свої сили та підсилюють угрупування"
Сергій Кузан: "У росіян немає сил, щоб захопити обласні центри як Харків та Запоріжжя. Але вони концентрують свої сили та підсилюють угрупування"

"У нас є лінія оборони на близько тисячі кілометрів. У росіян немає сил, щоб захопити обласні центри як Харків та Запоріжжя. Але вони концентрують свої сили та підсилюють угрупування. Найближчі десять днів будуть жорсткими. Можна говорити, що наступ вже йде і лише набиратиме обертів. Вже окреслені п'ять основних напрямків, де росіяни концентрують сили і пробують продавити наші позиції: на Луганщині це Куп'янськ та район Кремінної, на Донеччині – Бахмут, Авдіївка та Вугледар. З півночі на південь рухається лінія фронту, і росіяни намагаються продавити наші слабші позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обшуки у Коломойського, Авакова, податковій та на митниці: що планує офіс Зеленського

На Харківщині східна частина – по річці Оскіл – це можлива операційна зона, де будуть пробувати просуватися москалі. Про сам Харків і ближчі райони не йдеться. На Запоріжжі хочуть відсунути лінію фронту, тому що ми добиваємо до їхніх шляхів забезпечення, і притискаємо росіян до Азовського моря. 10-20 кілометрів – це їх рожева мрія. На Луганщині ситуація гірша, а на Донеччині з такими темпами для росіян динамка невтішна – повністю захопити область з цими силами не вийде.

Росіяни розуміють, що люфт часу у них невеликий

Наша ж мета – зекономити сили в обороні. Наскільки ми це зможемо, настільки швидко – з весни чи початку літа – зможемо перейти до контрнаступу. Росіяни розуміють, що люфт часу у них невеликий. До кінця лютого – середина березня будуть намагатися кинути всі сили. Бо далі на фронті з'явиться західна техніка у пристойних кількостях. І ситуацію ми вирівнюватимемо, а потім переламуватимемо на свою користь".

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, російські війська можуть завдати нового удару на північному сході Харківської області або на півдні Запорізької області.

Міністр оборони Олексій Резніков очікує нового наступу Росії на сході чи на півдні під річницю повномасштабної війни – 24 лютого. Таке ймовірне рішення Кремля пов'язує прив'язаністю ворога до символічних дат.

Росія піде у наступ у найближчі 10 днів, за даними ЗМІ. Ймовірним місцем наступу називають західну частину Луганської області в районі Кремінної та Лиману. Також окупанти збільшують сили на півдні Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «"Наступ росіян вже почався" – хто опиниться під ударом та чи вистачить в РФ сил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі