понеділок, 28 січня 2008 08:56

На Землю може впасти супутник

Великий американський супутник-шпигун вийшов з-під контролю, його двигуни не працюють, і він може впасти на Землю вже наприкінці лютого – на початку березня, повідомляє агентство AP з посиланням на джерело в американському уряді.

"Супутник, який більш не контролюється урядом, може містити небезпечні матеріали, і абсолютно невідомо, в якій частині нашої планети він може впасти", – сказало джерело.

За словами представника Національної ради безпеки Гордона Джондро, багато супутників і раніше сходили з орбіти і падали на Землю, проте жодної шкоди не заподіювали.

"Відповідні урядові агентства спостерігають за ситуацією. Ми працюємо над варіантами зниження можливої шкоди, яку може заподіяти цей супутник", – сказав він.

Джондро відмовився відповідати на запитання, чи можливо, що супутник, який вийшов з-під контролю, буде збитий ракетою. Він відзначив, що поки передчасно вдаватися до деталей.

Найбільше неконтрольоване падіння космічного апарату NASA сталось у 1979 році, коли уламки 78-тонної покинутої космічної станції Skylab, не заподіявши шкоди, впали в Індійський океан неподалік від західної частини Австралії.

У 2000 році інженери NASA вдало вивели з орбіти 17-тонну обсерваторію. Вона була затоплена в Тихому океані і зводилася з орбіти за допомогою ракетних двигунів, що були на борту обсерваторії.

У 2002 році уламки наукового супутника-тритонки впали в Перській затоці, в кількох тисячах кілометрах від того місця, де спочатку очікувалося їх падіння, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «На Землю може впасти супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі