пʼятниця, 06 листопада 2009 10:42

На військовій базі США псих застрелив 13 солдатів (ФОТО)

Інцидент на найбільшій військовій базі Fort Hood в американському штаті Техас: військовий лікар-психіатр в званні майора відкрив вогонь по товаришах по службі. В результаті загинули 13 осіб, кількість поранених досягає 31.

Сам нападник, 39-річний майор Малік Надаль Хасан, знаходиться в госпіталі. Він отримав декілька куль, зокрема від пораненого ним поліцейського, але залишився живий. Раніше командуючий Fort Hood генерал-лейтенант Роберт Коун заявляв, що Хасан був застрелений військовою поліцією.

Командування військової бази вважає, що ця бійня - справа рук однієї людини.

"Наше слідство триває, але попередні дані вказують, що стрілець діяв сам", - заявив генерал-лейтенант Коун.

Він не виключає, що Хасан був терористом.

"Я не можу виключати такого. Але інформація, що є зараз, на це не вказує", - уточнив генерал-лейтенант.

Відразу після трагедії було затримано ще трьох військовослужбовців, оскільки, за словами очевидців, "стріляти могли декілька людей". Проте зараз всі вони вже відпущені.

За словами Коуна, нападник, озброєний двома пістолетами, відкрив з них вогонь в приміщенні центру, де проходять медкомісію військовослужбовці, які відбувають на передислокацію, і надається реабілітаційна допомога учасникам бойових дій в "гарячих точках світу". В четвер, 5 листопада, в центрі проходила церемонія випуску молодих курсантів.

Командування віддало наказ блокувати вхід і вихід з військової бази. Командирам підрозділів віддано розпорядження провести 100-відсоткову перевірку особового складу.

Мотиви убивці поки незрозумілі. Як повідомив прес-секретар Пентагону Джеф Моррелл, "ще дуже мало зібрано інформації, щоб висловлювати припущення відносно причин того, що сталося".

За даними телеканалу CBS, майор отримав наказ про передислокацію до Іраку і був цим засмучений.

Хасан має йорданське коріння, але народився в штаті Вірджинія і ніколи не виїжджав за межі США. Він закінчив технологічний університет, за фахом біохімік. У армії служив військовим психіатром. До переїзду в липні в Fort Hood майор працював в армійському госпіталі Walter Reed протягом шести років. Він не був одружений і не мав дітей. Його професійні якості оцінювалися колегами низько, повідомили телекомпанії CNN джерела в збройних силах США.

"Жахливим спалахом насильства" назвав стрілянину в Техасі президент США Барак Обама. Виступаючи в Білому домі відразу після трагедії, він повідомив, що вже говорив з приводу інциденту з шефом Пентагону Робертом Гейтсом і головою Комітету начальників штабів збройних сил США адміралом Майклом Малленом.

Обама не уточнив причин убивств на базі Fort Hood. За його словами, там сталася "трагічна перестрілка", передає ИТАР-ТАСС.

Обама пообіцяв, що подробиці оприлюднять після їхнього прояснення. Як відзначив президент, розслідуванням події займається Пентагон, Федеральне бюро розслідувань (ФБР) і міністерство національної безпеки США. Американська влада визначить причину стрілянини і зробить все, щоб не допустити виникнення в майбутньому подібних трагедій, завірив президент.

Найбільша правозахисна ісламська організація США рішуче засудила бійню, влаштовану американським лікарем-мусульманином.

"Ми засуджуємо цей боязкий напад і вимагаємо покарати винних за всією суорістю закону", - йдеться в письмовій заяві, яка була поширена Радою з американо-ісламських відносин. Її штаб-квартира базується у Вашингтоні.

Як наголошується в заяві Ради, "ніяка релігійна або політична ідеологія ніколи не може виправдати подібне безглузде і неприборкане насильство".

База сухопутних військ США Fort Hood була відкрита 18 вересня 1942 року. Вона знаходиться приблизно за 100 км на північ від міста Остін, на північний захід від Х"юстона. Вважається найкрупнішою військовою базою в США і найбільшою - на західному світі.

В даний час чисельність її гарнізону складає 35 тисяч військовослужбовців, там також проживають до 17 тисяч членів їхніх сімей і родичів.

На базі дислоковані підрозділи піхоти, бронетехніки і частини тилової підтримки. Звідти проводиться перекидання американських військ до Іраку і Афганістану. І там же, зокрема, проходять психологічну реабілітацію військові, які побували в Іраку і Афганістані.

Зараз ви читаєте новину «На військовій базі США псих застрелив 13 солдатів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі