субота, 16 січня 2010 19:23

На Прикарпатті розкопали архів поета УПА

На Прикарпатті розкопали архів поета УПА

На Прикарпатті в лісовому масиві на кордоні Галицького та Калуського районів розкопали архів повстанського поета, публіциста і пропагандиста Михайла Дяченка (Марка Боєслава).

Про це на прес-конференції в Івано-Франківську повідомив краєзнавець, депутат Івано-Франківської обласної ради Зіновій Бойчук. За його словами, пошуком і розкопками артефакту займався він разом із правнуком поета Михайлом Ліщинським.

З.Бойчук зауважив, що цікавинкою є те, що бідон, в якому зберігалися документи у землі, був накритий звичайною учнівською картою Російської Федерації. На його думку, найцікавішою знахідкою є "Збірник ідеологічно-вишкільних матеріалів" з власноручними виправленнями повстанця і поета М.Боєслава, який був методичним посібником для пропагандистів підпілля ОУН-УПА. Також у бідоні збережена особова слідча справа чоловіка з Рожнятівського району, датована 1948 роком. "Проте, цілком зрозуміти знахідку не вдалося, бо в архіві є багато зашифрованих матеріалів, - зауважив З.Бойчук. – Тому для їх розшифровки доведеться залучати спецслужби".

Водночас він переконаний, що є ще дуже багато важливих документів у людей "на руках".

У прес-конференції також взяли участь правнук письменника М.Ліщинський та начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак, які повідомили, що сьогодні З.Бойчук працює на документальною стрічкою "Сталеві строфи Марка Боєслава". Фільм зніматиметься на основі знайдених творів автора та фактів з його життя. Презентувати стрічку мають намір уже в квітні цього року, яка складатиметься із 6 серій.

Дяченко Михайло (псевдоніми "Гомін", "Марко Боєслав") народився 25 березня 1910 року в селі Боднарів Калуського району Івано-Франківської області. Помер 1952 року. Навчався у Станиславівській гімназії та на факультеті права Львівського університету. Член ОУН. Політв"язень польських тюрем (1934-1935, 1937-1939). Працівник осередку пропаганди Карпатського краю (1945-1950), крайовий референт пропаганди УПА (1950-1952). Нагороджений Срібним Хрестом заслуги (1948).

Відомий повстанський письменник та поет діяв під псевдонімом "Марко Боєслав".

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті розкопали архів поета УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі