субота, 27 березня 2010 18:28

На Полтавщині виготовили 1200 писанок (ФОТО)
14

Фото: фото: Наталія Бондар/Gazeta.ua

У райцентрі Гадяч на Полтавщині в приміщенні місцевого училища культури відкрили виставку понад 1200 писанок. Їх виготовили студенти і викладачі відділення декоративно-прикладного мистецтва. Представили кілька панно з пасхальних яєць. На окремих - не лише традиційні великодні малюнки, а й портрети відомих українських письменників. На виставку приїхав єпископ Полтавський і Кременчуцький Української православної церкви Київського патріархату 31-річний Федір (у миру - Валентин Бубнюк). Йому пропонують зробити писанку. Він ніяковіє і каже, що ніколи їх не малював. Проте сідає за стіл.

Третьокурсник Віталій Панасенко дає йому біле куряче яйце, з якого вже видули жовток і білок. Єпископ бере до рук писочок, розтоплює віск над свічкою, малює на яйці широкий хрест. Робить надписи "Іс.Хр." (Ісус Христос), "ХВ" (Христос воскрес), "Ніка" (перемога).

Студент Віталій Панасенко вмокає розмальоване яйце в червоний фарбник. Після того прогріває яйце над свічкою, серветкою витирає віск. Яйце священик дарує училищу.

Єпископа Федора запрошують за інший слід. Там йому показують, як із сирого яйця видути білок і жовток.

"Пройшов весь процес - від курки до яйця. Це надзвичайне відчуття", - поділився владика Федір.

За сусідніми столами писанки розмальовують інші священики та відвідувачі виставки.

Виставку писанок у Гадячі проводять 17-ий рік поспіль.


Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині виготовили 1200 писанок (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі