неділя, 21 березня 2010 10:57

В Тернополі відкрили наймасовішу школу малювання писанок (ФОТО)

15 класів школи писанкарства відкрили в навчальних закладах Тернопільської області. Цього року вперше такі уроки фінансує міжнародний фонд "Відродження", заснований Джорджем Соросом. Проект, який вже вчетверте проводять активісти місцевої "Молодої просвіти" отримав 30 тисяч гривень фінансування. За рахунок цього малювати писанки навчать близько 1000 людей.

"Перші два роки робили навчання для своїх активістів. Минулого року спробували запросили всіх охочих з Тернополя. На школу записалося 120 людей - втричі більше, ніж ми очікували. Одна жіночка почула про цю школу, і спеціально їздила на заняття з району. Вирішили школу розширити. Написали проект на здобуття гранту. Всі казали - грошей не дадуть. Сам не вірив. Але проект підтримали" розповідає голова молодої просвіти Святослав Абрам"юк.

Ідею підтримала також обласна і районні влади. В самому Тернополі відкрили шість класів. Ще дев"ять - по районах області. Одну групу учнів вчителі навчають тиждень. Далі учні міняються.

"Переважно в наші класи записуються діти, але добрий відсоток і старших людей. От вчора був в Теребовлі - то там всі працівниці райадміністрації вирішили на школу записатися. Людям це подобається" розповідає Абрам"юк.

Уроки малювання писанок проводять народні майстри, викладачі образотворчого мистецтва та волонтери, які пройшли підготовку писанкарства в попередні роки.

"Для того, аби намалювати писанку, не обов"язково бути художником. Писанка має силу, в тому випадку, коли людина малює її з вірою, і при цьому малює, те, що потрібно малювати" розповідає викладач школи, активістка громадського об"єднання "Вертеп" Віталія Мушій.

Пані Мушій розповідає, що за традицією, малюнки на писанках бувають трьох типів - геометричні, рослинні та тваринні. З геометричних малюнків, на великодніх яйцях найчастіше зображають зірки, клинці, та хвильки-безконечники. З рослинного світу на писанках прийнято зображати вазон, квітку чи іншу рослину, що символізує дерево життя. З тварин на яйцях прийнято зображати риб, коней та оленів. Кожен малюнок має своє значення.

"Рибок часто зображали на писанках дівчата, які планували мати дитину - це вважалося символом здоров"я. Оленів і коней малювали на достаток. Клинці чи безконечники - це філософські символи"

Намальовані напередодні Великодня писанки обов"язково святили. Після цього зберігали в хаті, як обереги. Споконвіку писанка вважалася хорошим подарунком. Дітям було прийнято дарувати писанки зі світлим фоном, чоловікам-господарям - з темним. Дівчата отримували в дарунок яйця в яскравих тонах.

Викидати писанку в сміття не можна за жодних обставин. Якщо писанка б"ється, то шкаралупу або згодовують худобі, або закопують на подвір"ї.

Зараз ви читаєте новину «В Тернополі відкрили наймасовішу школу малювання писанок (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі