понеділок, 09 лютого 2009 18:06

МВФ вірить, що Грузія витримає фінансову кризу

МВФ вірить, що Грузія витримає фінансову кризу
Міжнародний валютний фонд вважає, що економіка Грузії здатна витримати тиск, викликаний світовою фінансовою кризою, і рекомендує владі бути консервативною в оцінках і проводити активну політику. "Грузія добре підготовлена порівняно з іншими країнами, оскільки вже прийняла заходи для подолання шоку, який мав місце влітку минулого року. Вплив світової кризи на економіку Грузії буде менш відчутним порівняно з іншими країнами", - заявив глава департаменту МВФ по країнах Близького Сходу та Центральної Азії Масуд Ахмед. Він утримався від уточнення прогнозу темпів зростання економіки республіки в поточному році, проте не виключив, що він буде стриманішим, аніж прогноз грузинської влади. Уряд країни вважає, що зростання економіки може скласти 2% порівняно з прогнозом на рівні 1,5% в 2008 році, а рівень інфляції - в межах 3-4% порівняно з 5,5% за підсумками минулого року.

Глава Нацбанку Грузії нещодавно сказав, що країна чекає залучення в поточному році в цілому більше $2 мільярдів, що на 25% менше торішнього показника. "Я думаю, що перспектива залучення інвестицій від країн-донорів та фінансових інститутів реальніша, оскільки приватному сектору буде потрібно більше часу для того, щоб повернутися на такі ринки", - сказав Ахмед.

Економіка Грузії відчула перший шок на фоні п"ятиденної війни з Росією в серпні минулого року, що відлякало іноземних інвесторів і стало причиною скорочення темпів економічного зростання, яке в 2007 році склало 12,4%. До озброєного конфлікту країна прогнозувала зростання ВВП в 2008 році на рівні 8%. Проте невеликий об"єм економіки, а також рішення країн-донорів про виділення $4,5 млрд. протягом трьох років та міжнародних фінансових організацій надати Грузії фінансову допомогу утримали країну від економічного колапсу.

За матеріалами Reuters, Известия

Зараз ви читаєте новину «МВФ вірить, що Грузія витримає фінансову кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі