понеділок, 09 лютого 2009 09:54

МВФ не дав Україні грошей

МВФ не дав Україні грошей

Міжнародний валютний фонд відклав на невизначений термін питання про виділення Україні другого траншу кредиту.

Про це повідомив учасник переговорів місії МВФ з українською стороною. У п"ятницю місія МВФ на чолі з Джейлою Пазарбазіолу залишила Україну, так і не завершивши перший перегляд угоди stand-by між МВФ і Україною, пише Коммерсант-Украина.

Пізно ввечері вашингтонський офіс МВФ розповсюдив прес-реліз з поясненням дій місії. "Скорочення економічної активності, яке виявилося гострішим, ніж очікувалося, вимагає корекції економічної політики, - йдеться в заяві пані Пазарбазіолу. - Експерти МВФ і представники України обговорили питання про можливий перегляд цільових показників бюджету-2009, який за програмою повинен бути збалансованим".

Втім, наразі переговори з МВФ не увінчалися успіхом. "Був досягнутий значний прогрес в обговоренні питань фіскальної, монетарної і валютно-курсової політики, - говориться в заяві. - Але декілька питань залишаються відкритими". Для їх вирішення місія, що працювала в Києві з 21 січня, готова "найближчими тижнями продовжити дискусії з представниками влади України". До завершення перегляду неузгоджених питань МВФ хоче повернутися вже "найближчим часом".

У Секретаріаті Президента вважають, що місія МВФ не завершилася видачею грошей з вини уряду. "Ситуація розвивалася таким чином: місія МВФ приїхала, вивчила ситуацію і разом з Мінфіном розробила ряд рекомендацій. Проте вони не були сприйняті прем"єр-міністром, - сказав керівник головної служби соціально-економічного розвитку СП Роман Жуковський. - Тому до Києва терміново прибув директор європейського департаменту МВФ (Марек Бєлка), що показує неординарність ситуації. Але і він, ймовірно, не добився від уряду підтримки ініціатив".

У Нацбанку сподіваються, що Україна одержить другий транш. "Будуть продовжені переговори на рівні і прем"єр-міністра, і президента, і Нацбанку. Потім, якщо ми знаходимо компроміс, місія готує репорт і направляє його раді директорів", - сказав в ефірі "П"ятого каналу" заступник голови НБУ Олександр Савченко.

За його словами, НБУ всі завдання меморандуму з МВФ виконує. "Залишилося знайти загальну точку зору по бюджетному дефіциту. Я думаю, МВФ готовий прислухатися до позиції уряду, але і ми повинні прислухатися до них. Сподіваюся, ми одержимо другий транш, який необхідний", - відзначив чиновник.

Робота місії повинна була завершитися 4-5 лютого, з тим, щоб до 15 лютого рада директорів МВФ ухвалила рішення про надання Україні другого траншу кредиту у розмірі SDR 1,25 млрд., або $1,864 млрд. по курсу на 6 лютого (загальний кредит SDR 11 млрд., або $16,4 млрд.).

Коммерсант-Україна.
Зараз ви читаєте новину «МВФ не дав Україні грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі