четвер, 26 березня 2009 14:19

МВФ підтримав ідею створення нової резервної валюти

МВФ підтримав ідею створення нової резервної валюти
Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявив 25 березня, що пропозиція про введення нової резервної валюти замість долара США цілком обґрунтована.

Переговори з цього питання можуть відбутися вже найближчими місяцями.

"Я вважаю, що дискусія навколо введення нової резервної валюти повністю виправдана", - відзначив Стросс-Кан після зустрічі з представниками комітету з фінансів французького парламенту.

Раніше ідею введення наднаціональної резервної валюти озвучив Китай. Центробанк країни оприлюднив план реформування світової фінансової системи, в якому запропонував використовувати як єдину світову валюту спеціальні права запозичення (SDR) - штучний платіжний засіб МВФ.

SDR були введені в 1969 році і з 1999 року прив"язані до чотирьох валют: долару, євро, британському фунту та японській ієні. Китай пропонує розширити валютну корзину. До цього подібні пропозиції висловлювали Росія та Казахстан, незадоволені дуже великою залежністю світової економіки від долара.

Зі свого боку президент США Барак Обама відкинув ідею створення міжнародної резервної валюти, висунутої Центробанком Китаю. Він поспішив запевнити, що долар зміцнився, а інвестори вважають американську валюту найсильнішої. Прем"єр-міністр Великої Британії Гордон Браун підтримав Обаму, відзначивши, що на квітневому саміті "Великої двадцятки" (G20) пропозиція Китаю не стане предметом для довгих обговорень.

За матеріалами Topnews, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «МВФ підтримав ідею створення нової резервної валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі