пʼятниця, 04 серпня 2023 20:43

Можете залишитись на пероні: Укрзалізниця попередила пасажирів про чотири схеми "перекупників"

Можете залишитись на пероні: Укрзалізниця попередила пасажирів про чотири схеми "перекупників"
Від схем "перекупників" пасажир ризикує залишитися без подорожі. Фото: Facebook.com/Ukrzaliznytsia

Укрзалізниця попередила пасажирів про чотири схеми квиткових шахраїв.

Від таких схем пасажир ризикує залишитися без подорожі. Про це пише УЗ у Facebook.

Схема 1

"Перекупник" купує квиток заздалегідь, щойно відкриваються продажі. Оформлює квиток на своє (або на будь-яке вигадане) ім'я і в такому вигляді продає його пасажиру.

"У такому випадку ми не пускаємо на борт, адже ім'я у квитку не співпадатиме з іменем у паспорті", – пише УЗ.

На жаль, такі випадки не рідкість.

Зловмисники обіцяють пасажирам, що у них не виникне проблем, але по факту ті лишаються не на борту, а "за бортом" на пероні, а телефони "продавців" уже не відповідають.

Схема 2

"Перекупник" купує квиток заздалегідь, щойно відкриваються продажі. Оформлює квиток на своє (або на будь-яке вигадане) ім'я, а отримавши замовлення – у графічному редакторі змінює прізвище на квитку на реальне ім'я замовника.

"Самі пасажири, отримуючи такі квитки в електронній формі, навряд чи відрізняють їх від справжніх", – пише УЗ.

Такі випадки – це тест на уважність та професійність провідників.

Сканування квитка або звірка зі списком пасажирів миттєво демонструє поїзним бригадам справжнє ім'я на квитку. Після звірки документів пасажира можуть не допустити до посадки.

"Такі випадки виявляємо часто-густо, тож не ставайте жертвами шахраїв", – сказали в Укрзалізниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрзалізниця пояснила, як їхати з пересадкою

Схема 3

"Перекупники" о 08:00 у перший день відкриття продажів (а більшість квитків продаються за 20 діб до відправки потяга) намагаються атакувати ботами системи УЗ і за допомогою скриптів швидше за чесних користувачів викуповують квитки.

Такі облікові записи Укрзалізниця постійно блокує, але махінатори вигадують нові алгоритми.

Якщо "перекупники" вже мають замовника, то оформлюють квиток одразу на його прізвище. Якщо ж ні – то при отриманні замовлення здають квиток, взятий раніше на довільне ім'я, і тут же викуповують на потрібне ім'я.

"Найближчим часом впроваджуємо кілька нововведень у застосунку, щоб покінчити з такою винахідливістю", – заявила компанія.

Закликали пасажирів не підтримувати таких "горе-підприємців" замовленнями.

"Замовляючи квиток у "перекупників" ви ж самі створюєте ажіотажний попит, стимулюєте налаштування ботів, через які звичайні пасажири мають труднощі з купівлею квитків", – сказали в Укрзалізниці.

Схема 4

"Перекупники" моніторять повернення квитків іншими пасажирами, після чого намагаються одразу їх викупити.

В УЗ нагадують, що повернення варшавських квитків у вільний продаж здійснюється за дві доби до відправки з 08:00.

Ці квитки доступні всім і зовсім немає необхідності переплачувати "горе-підприємцям".

"Довіряючи купівлю квитків для своєї подорожі "перекупникам", ви ризикуєте залишитися без подорожі взагалі, адже перевірку посадкових документів ми постійно посилюємо. Якщо повезло вашим знайомим або вам самим раніше, то такої вдачі може не бути наступного разу", – сказали в УЗ.

"До того ж, ви підтримуєте "квиткових спекулянтів" у той час, як хтось, кому насправді потрібно і хто не здатен переплачувати втридорога, втрачає шанси купити квиток", – пояснила Укрзалізниця.

Минулого місяця Укрзалізниця почала продавати квитки у жіночі купе. Їхня ціна не відрізняється від звичайних купе.

У березні УЗ змінила правила повернення квитків. Дозволили повертати пасажиру повну вартість квитка і половину вартості плацкарти, якщо пасажир повертає квиток не менше ніж за шість годин до відправлення потяга.

Також дозволили повертати повну вартість квитка після відправлення потяга, але не більше, ніж за годину після відправлення. При цьому вартість плацкарти не повертається, а повернення квитка після відправлення можливо тільки офлайн.

Зараз ви читаєте новину «Можете залишитись на пероні: Укрзалізниця попередила пасажирів про чотири схеми "перекупників"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі