четвер, 20 серпня 2009 11:52

Молдова готова змінити конституцію заради вступу до НАТО?

Молдова готова змінити конституцію заради вступу до НАТО?

У Молдові парламентська коаліція, створена після нещодавніх виборів, планує провести референдум щодо можливого вступу країни до НАТО. Про це заявив лідер Ліберально-демократичної партії Молдови (ЛДПМ - однієї з партій, що входять в коаліцію) Влад Філат в інтерв"ю молдовській газеті Timpul.

За його словами, плебісцит може бути проведений через два-три роки. До цього влада країни планують провести серед населення інформаційну кампанію, присвячену Північноатлантичному альянсу.

Нагадаємо, що головним завданням нової коаліції оголошена європейська інтеграція (власне, об"єднання партій і було названо "Альянс за європейську інтеграцію"). Коментуючи плани щодо проведення референдуму, заступник голови ЛДПМ Олександр Тенасе відзначив, що атлантична інтеграція Молдови також є одним з пріоритетів.

Відзначимо, що для вступу Молдови до НАТО республіці потрібно буде змінити конституцію. Згідно зі статтею 11 основного закону, Молдова є нейтральною державою і не допускає розміщення на своїй території збройних сил інших держав. Втім, останній пункт виконується не дуже строго: як відомо, на території невизнаного Придністров"я (яке, з погляду офіційного Кишинева і міжнародного співтовариства, є частиною Молдови) знаходяться російські війська. Молдовська влада неодноразово вимагала їхнього виведення, посилаючись якраз на положення конституції про нейтралітет.

Неврегульований конфлікт з Придністров"ям між тим є ще однією перешкодою для гіпотетичного вступу Молдови до Північноатлантичного альянсу.

Нагадаємо, що до коаліції, створеної після виборів, увійшли три ліберальні партії (Ліберально-демократична, Ліберальна і Альянс "Наша Молдова"), а також Демократична партія, яку очолює колишній спікер парламенту (у нещодавньому минулому - член компартії) Маріан Лупу.

"Альянс за європейську інтеграцію" володіє простою більшістю мандатів (53 з 101). Цієї кількості не вистачить для того, щоб затвердити свого кандидата в президенти (якого в Молдові обирають депутати). Переговори коаліції з Партією комуністів республіки Молдова, що перебувала досі при владі, видимих результатів поки не принесли. Якщо голосування по кандидатурі президента провалиться двічі, то парламент буде розпущений і будуть призначені нові вибори, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Молдова готова змінити конституцію заради вступу до НАТО?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі