вівторок, 16 липня 2013 20:27

"Ми під танк ляжемо, а своє не віддамо" - на Вінниччині мітингували проти рейдеської атаки на підприємство
10

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

16 липня біля приміщення Іллінецької райдержадміністрації пройшов мітинг за участі працівників сільськогосподарського державного підприємства "Іллінецьке".

Зібралося півтори сотні працівників господарства. Вони вимагають у влади повернути на посаду директора господарства Олексія Гребенюка.

"4 роки ми виборювали паї для людей. Два роки судилися із Міністерством сільського господарства. Їздили до Верховної Ради, до президента. Нарешті в жовтні минулого року люди отримали землю, але майнові паї нам так і не вдалося отримати, - каже голова ініціативної групи Антоніна Руда із села Іллінецьке Іллінецького району Вінниччини. - 4 липня, не пояснюючи причин, звільнили нашого директора. Ми знаємо, що влада готує рейдерське захоплення нашого господарства і хоче голими руками забрати в людей цю землю".

Олексій Гребенюк займав посаду керівника підприємства 4 роки.

"22 червня близько 15.00 біля ферми на господарстві здійснив посадку вертоліт народного депутата України Григорія Калетніка. Він був разом із Володимиром Ящуком. Вони оглядали наше господарство, - розповідає Антоніна Сергіївна. - Вже за кілька днів нашому директору серед ночі зателефонували і повідомили про звільнення. Наступного дня викликали його до Вінниці. По дорозі додому він мені позвонив, голос в нього був дуже схвильований. В дорозі йому стало зле і його забрали в лікарню з передінфарктним станом. Досі він у лікарні".

5 липня на місце колишнього директора на підприємство прибув новий керівник Юрій Кравченко.

"Це товариш одного з чиновників в Іллінецькій райдержадміністрації. Він буде робити все, що йому накажуть зверху, повністю знищить наше підприємство. Тому, коли він прийшов ми закрили офіс і не пустили його всередину, - каже жінка. - Того ж дня голова Іллінецької райдержадміністрації прийшов в наш офіс по документи. Ми теж його не пустили".

Під час акції зібрали 127 підписів мітингувальників. Люди тримали в руках плакати із надписами:"Руки геть від нашого директора", "Ми для вас бидло?".

"Директор в нас золота людина. Ще чотири роки тому наше господарство було в злиднях. Коли він прийшов, перший рік ми зносили хто що мав з дому - насіння для посівів. За чотири роки він зумів настільки підняти господарство, що останні два роки воно в трійці по успішності у районі, - каже працівниця господарства Людмила Онуфрійчук. Тримає у руках плакат із надписом "Не дамо розвалити село Іллінецьке". - Він разом із Антоніною Сергіївною повернули людям паї. Тепер кожен має по 4,87 гектару".

На підприємстві працює більше 170 чоловік. Середня заробітна плата 2000 грн на місяць. Займається вирощуванням рослинництва та тваринництва.

"За Гребенюка люди почали отримувати зарплату вчасно щомісяця та готівкою. Бо раніше давали частину грошима, а інше - зерном чи чимось іншим. Збільшилась кількість робочих місць на півсотні. Насьогодні на господарстві є по 600 голів свиней та великої рогатої худоби, - каже головний агроном підприємства Роман Петрівський. - Головне він завжди всім допомагає чим може, нікому не відказує. І вміє чути людей. Зараз жнива йдуть, а у нас все тормозиться через відсутність директора".

"Не допустимо до підприємства нікого. Вимагаємо повернути нашого директора. Ми під танк ляжемо, а своє не віддамо" - вигукував натовп.

Цього ж дня місто Іллінці відвідав губернатор області Іван Мовчан. На зверенення до нього працівників господарства відповів: "Ми створимо робочу групу, яка буде розбиратися у цій справі. І за отриманими результатами вирішимо, що робити далі. Але обіцяю, що перш за все будемо враховувати інтереси селян".

Зараз ви читаєте новину «"Ми під танк ляжемо, а своє не віддамо" - на Вінниччині мітингували проти рейдеської атаки на підприємство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі