пʼятниця, 17 травня 2013 20:44

"Відбулося рейдерське захоплення Української федерації гімнастики" - юрист

"Відбулося рейдерське захоплення Української федерації гімнастики" - юрист
"Гроші йшли до Дерюгіихї, а відповідав за все Душин". Фото: segodnya.ua

Процедура звільнення Сергія Душина з поста президента Української федерації гімнастики (УФГ) супроводжувалася численними порушеннями, через що нове керівництво організації не можна вважати легітимним. Про це кореспонденту Gazeta.ua сказав адвокат Сергія Душина Павло Макаренко.

"УФГ об'єднує шість видів спорту. Стосовно п'яти немає жодних проблем. Конфлікт був пов'язаний лише з федерацією, яку очолює Альбіна Дерюгіна, - говорить адвокат. - Причина в тому, що Сергій Душин, прийнявши повноваження президента УФГ, відразу почав розбиратися з документами. І виявив службовий підлог: у Міжнародну федерацію гімнастики було надіслано листа з неправильним перекладом. Справа в тому, що Українська федерація гімнастики і Федерація гімнастики України - дві різні структури. Перша має статус національної, друга - громадська організація. Тобто по суті - приватна фірма Дерюгіних. Але англійською мовою обидва варіанти звучать однаково. І виходить, що міжнародне фінансування йде в "контору" до Дерюгіних, а формально за все відповідає Українська федерація гімнастики і її президент Сергій Душин".

"Були виявлені й інші порушення, пов'язані з тим, що всі спортсмени, які виїжджають на змагання за кордон, повинні бути членами УФГ. Це аж ніяк не наша примха, а міжнародні норми. Однак Дерюгіни заяву про вступ до організації не писали. Душин до них звернувся, і тільки коли вони написали заяву, ми оформили заявку і всі відправили. Насправді ніяких зривів до чемпіонату світу не було, просто Душин намагався зробити всі документи належним чином. Багато документів, які підписані попереднім керівництвом, свідчать, що п'ять видів спорту працюють так, як повинні, але ексклюзивні повноваження чомусь у федерації Дерюгіних", - зазначив Павло Макаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дії Душина могли призвести до незворотних наслідків "- в.о. першого віце-президента УФГ

За його словами, процедура звільнення Сергія Душина супроводжувалася численними порушеннями.

"Позачергове засідання Президії, на якому звільнили Душина, скликала ініціативна група. У статуті взагалі немає такого поняття. 8 травня було розіслане повідомлення про те, що президент, відповідно до вимог статуту, скликає нараду Президії на 19 травня. Однак через два дні, 10 травня, вони скликали на вівторок, 14 травня, ті самі збори, на яких і відбулося фактично рейдерське захоплення УФГ. Питання - хто брав в оренду приміщення, хто організовував це зібрання? Адже за статутом скликати засідання Президії може тільки президент. Друге, не менш серйозне порушення - у статуті УФГ немає такого пункту, як відсторонення від виконання обов'язків. Тобто Душин був обраний до 2016 року, і до цього часу він мав залишатися президентом. Крім того, Душину навіть не дали вести це зібрання, мовляв ми проведемо його без Вас, Ви можете йти. Також заборонили бути присутніми журналістам. Засідання тривало чотири години, люди не могли вийти, попити води. Голоси видавлювалися просто змором. До речі, на сьогоднішній прес-конференції я дізнався, що в.о. першого віце-президента став Ігор Коробчинський. Це питання на голосування взагалі не ставилося, я був свідком, у мене є диктофонний запис. Окрема тема, як головуючий засідання ставив питання. Адже повинні були спочатку проголосувати, хто за відсторонення Душина, а хто за те, щоб залишити. Другий пункт навіть не виносився на голосування. Було багато інших порушень, в найкоротші терміни ми їх оформимо і відправимо до відповідних органів для прийняття кваліфікованого рішення", - підкреслив юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз головне заспокоїти світ після того, що накоїв Душин" - Ірина Дерюгіна

По суті, УФГ опинилася в ситуації двовладдя, вважає фахівець.

"Ще одна колізія полягає в тому, що УФГ підпорядковується Міжнародної федерації гімнастики (ФІЖ). Згідно офіційного листа від її президента Бруно Гранді, тільки президент має право розпоряджатися інтернет-кодами для подачі заявок на міжнародні змагання. Душин залишається президентом до 2016 року, зараз може віддати пану Юр'єву печатку, статут, але ніяк не коди. У зв'язку з подіями, що сталися УФГ може виявитися в дуже жалюгідному стані, попросту стати заручником ситуації: коди у Душина, печатка в Юр'єва. Я вже не кажу про те, що на сьогоднішню прес-конференцію Душина ніхто не запрошував, ні через електронну пошту, ні іншим способом він повідомлений не був. Тобто нас просто не хотіли чути, нас просто бояться, бо розуміють, що свідомо пішли на порушення норм права. Тому і прес-конференцію хотіли провести тихо, щоб про неї ніхто не знав, і ми не виступали", - резюмував Павло Макаренко.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні виконкому федерації її президентові Сергію Душину висловили недовіру і відправили у відставку.

Зараз ви читаєте новину «"Відбулося рейдерське захоплення Української федерації гімнастики" - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі