середа, 16 січня 2008 14:44

Messenger сфотографував раніше небачену сторону Меркурія (ФОТО)

Американський космічний апарат Messenger наблизився до Меркурія на достатньо близьку відстань, внаслідок чого зміг сфотографувати ту ділянку планети, яка раніше ніколи не фотографувалася земними апаратами.

Як і планувалося, Messenger пролетів за 200 кілометрів над поверхнею розпеченої планети, і його камери розташувалися таким чином, що в кадр потрапила та сторона Меркурія, яку раніше не фотографували.

На знімку, який опублікувало NASA, можна розглянути, що тіньова сторона Меркурія, як і інші частини планети, покрита безліччю кратерів. У верхній правій частині кадру видно гігантський басейн Caloris, у тому числі і його західна частина, яку ніколи раніше не вдавалося відобразити міжпланетним апаратам.

Учені вважають, що Caloris виник при падінні великого астероїда або комети і є одним з найкрупніших і наймолодших ударних басейнів в Сонячній системі. Знімок Messenger розкрив дослідникам інтер"єр басейну, яскравіший, ніж поверхня в навколишніх районах планети. Тому учені вважають, що Caloris може мати також відмінності у складі порід.

У NASA повідомили, що в даний час йде обробка отриманих даних, які пізніше разом з кольоровими знімками Меркурія будуть обов"язково опубліковані, повідомляє Мембрана.

Зараз ви читаєте новину «Messenger сфотографував раніше небачену сторону Меркурія (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі