середа, 08 квітня 2009 08:08

Масове отруєння гусей під Харковом назвали екоцидом

Масове отруєння гусей під Харковом назвали екоцидом

Під Краснопавлівкою, Харківська область, масово отруїлося півтори тисячі диких гусей, у зв"язку із чим українські екологічні та громадські організації закликали правоохоронні органи покарати винуватих.

Захисники природи провели під обласним управлінням МВС пікет, у якому взяло участь близько семи громадських та екологічних об"єднань. Вони вимагали від представників МВС порушити кримінальну справу за фактом масового отруєння диких птахів під Харковом, - повідомило джерело.

"Кримінальну справу за статтею Невиконання правил боротьби зі шкідниками та хворобами рослин уже було порушено, однак прокуратура скасувала дану постанову", - повідомив організаторам пікету представник МВС.

Незважаючи на це, активісти надіслали заяву, у якій попросили порушити кримінальну справу за іншими статтями кримінального кодексу: Порушення екологічної безпеки, забруднення земель та Екоцид. Документ був підписаний представниками ХОМCО Пролісок, ХОМCО Конструктив, ВКПО Нові можливості, ХГО Ми разом, ХОО Екологія і право, ТСТ MD-power.

Як повідомило джерело, після закінчення акції протесту з ініціативи начальника обласного управління міліції відбулася зустріч лідерів громадських організацій з керівництвом МВС. Під час зустрічі вдалося досягнути консенсусу, і правоохоронці розпочали підготовку щодо порушення кримінальної справи за статтею Порушення екологічної безпеки.

Активісти вважають, що в отруєнні птахів винуваті фермери. Якщо умисел фермерів в отруєнні птахів буде доведено, МВС порушить справу також за статтею Екоцид, - зазначили представники закону. Дана стаття кримінального кодексу передбачає покарання до п"ятнадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, 22 березня у Лозівському районі Харківщини, на березі та у прибережній зоні Краснопавлівського водосховища було виявлено загиблих перелітних гусей.

Спершу не виключали версії, що птахів міг убити пташиний грип, але пізніше це припущення було спростовано.

За матеріалами Корреспондент.net, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Масове отруєння гусей під Харковом назвали екоцидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі