вівторок, 11 грудня 2007 11:45

Марсохід Spirit знайшов життя на Марсі

 Фахівці вважають, що на зразках ґрунту, проаналізованих марсоходом Spirit, виразно видно сліди минулого перебування мікроорганізмів, які, ймовірно, існували на Марсі у минулому.

У НАСА вважають, що ґрунт, узятий на проби, - результат поєднання  вулканічних порід і гарячих водяних джерел, які були на Марсі у минулому. Подібні місця, де є тепло, сірководень і деякі інші хімічні сполуки є найбільш вірогідними місцями для виникнення життя.

За словами Стіва Скваєрса, старшого наукового фахівця НАСА, говорити про виявлення слідів марсіанського життя поки що рано, проте досі пір дослідження Червоної планети ще ніколи не були такі близькі до його знаходження.

Проте в американському космічному відомстві відзначають, що марсоходу Spirit дедалі важче пересуватися по поверхні Марса через постійний брак енергії.

Нагадаємо, що влітку цього року на Марсі почалася найбільша за весь час спостережень піщана буря, яка на кілька місяців закрила пилом регіони, де працюють Spirit і його апарат-двійник Opportunity. У результаті майже на два місяці Spirit залишився без можливості поповнення запасів електроенергії, оскільки світло сонця було недоступне, а те, що Spirit знаходиться в низинах, ще більше погіршило ситуацію.

На сьогодні рівень зарядки акумуляторів апарату не перевищує 42%, а під час майбутньої марсіанської зими, коли Spirit опиниться в зоні слабкої сонячної видимості рівень заряду впаде до 30% і менш. Для порівняння: ще рік тому рівень заряду акумуляторів Spirit складав 70%, а взимку 50%.

Нагадаємо, що у вересні Spirit відзначив своєрідний ювілей перебування на червоній планеті - 1000 марсіанських днів.

Спочатку передбачалося, що апарат зможе функціонувати не більше 90 днів. Таким чином, він вже більш як у 10 разів перевищив "гарантійний термін". Марсіанська доба дещо довша земної - вона налічує 24 години 39 хвилин. Spirit зробив посадку у кратері Гусева на Марсі 4 січня 2004 року.

За час марсіанської місії Spirit і Opportunity передали на Землю величезний обсяг наукової інформації. Саме за допомогою їх даних вдалося довести, що на поверхні Марса колись існувала вода. TOPnews.

Зараз ви читаєте новину «Марсохід Spirit знайшов життя на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі