вівторок, 20 жовтня 2015 14:09

Львівські курсанти їдять печених курей, овочі на грилі та ананаси
10

Фото: Ярослав ТИМЧИШИН

Перші, другі страви - на вибір, салати, екзотичні фрукти та десерти - в Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Львові триває експеримент з організації харчування курсантів. Якщо спроба виправдає себе, стандарти НАТО запровадять у харчуванні військових Збройних сил України.

В Академії сухопутних військ навчаються понад 2 тисячі курсантів. До їдальні ходять за розкладом, по черзі кожен загін.

"Сніданок у нас з 6-ї до 8-ї, обід - із 13-ї до 15-ї, вечеря - з 18-ї до 20-ї. В курсантів є 20-30 хвилин, щоб поїсти. Цього року кількість особового складу академії збільшилась в два рази. Їдальні залишилися ті самі, тому виділені такі проміжки часу, аби всі могли спокійно сісти, поїсти", - говорить Антон Миронович, офіцер медіа-групи Академії сухопутних військ. Чекаємо разом із ним на плацу академії начальника продовольчої служби.

"Зараз на харчування одного курсанта в нас витрачають 57 гривень 26 копійок на добу. Ще кілька років тому ця сума становила 17 гривень, останній рік трохи більше 30. Важко було повноцінно і якісно нагодувати за такі гроші. Крім того, добова норма калорій на одну людину мала складати не менше трьох тисяч калорій. Це при тому, що готувати кухарі могли лише із запропонованих 25 позицій продуктів. Особливо не розженешся. Тому їжа була одноманітна. Через день перлова каша. Щоб добитися норми, її інколи давали подвійну порцію. Маю досвід з-за кордону, часто їздив туди на навчання, бачив, як там харчуються солдати, ми до них вже дуже наблизились. Єдине, що ще кока-колу не п'ємо, та не має тортиків, але це дрібнички. Вибором перших, других страв, приготовлених з якісних продуктів, майже вже не відрізняємось", - додає Миронович.

Начальник продовольчої служби академії сухопутних військ Юрій Сльозко підходить рівно о 13.00. Погоджується показати, що їдять курсанти.

"У каталозі продуктів, з яких можна готувати страви, тепер 248 найменувань. Серед них екзотичні фрукти: банани, ананаси, апельсини. Є оливки, ковбаси, овочі-гриль, соки, кава. Кожного тижня з цих продуктів формуємо меню", - пояснює Сльозко.

При вході до їдальні діє спеціальна система реєстрації. Курсанти із загону по черзі підносять до фіксатора карточки зі спеціальним штрих-кодом.

"Це також частина експерименту. Фіксуємо, скільки солдатів приходить у їдальню. Щоб знати, на скількох людей готувати їжу. Скільки додаткових порцій треба буде наступного разу", - додає Юрій.

У коридорі їдальні миє руки 19-річний Андрій Остапчук. Роздивляється на великому екрані плазмового телевізора меню.

"Продумали, аби солдати прийшли, глянули, що в переліку страв, з красивої картинки одразу нагуляли апетит", - каже начальник продовольчої частини.

Остапчук підходить до стола роздачі. На тацю в новий посуд "Люмінарк" кладе порцію борщу зі сметаною, картопляне пюре з печеною куркою, окремо на тарілку накидає собі овочів для салату, поливає соусом. На десерт бере шматок дині та узвар.

"Можна було взяти ще рис, гуляш, на перше гороховий суп. В нас кожен раз по два перших і по два різних других дають. Я вже в академії другий рік вчуся. Торік те, чим годували, не до порівняння з сьогоднішньою їжею. Майже через день була каша. Ну як можна було її постійно їсти з апетитом. Та так хіба пхав в себе, аби голодним не бути. А задоволення ніякого. Тепер навіть перловку дають, але з підливкою з великим куском м'яса. Зовсім інша справа", - говорить хлопець.

Щоби встигнути в ногу з експериментом у харчуванні, на кухні академії довелося замінити всю стару техніку.

"12 років тут поваром. Раніше картоплю чистили самі, були старі парові котли, сковорідки, баняки. Посуд мили руками, бо одна машинка зі всім не справлялася. Тепер все новеньке, готуєш із задоволенням, і скоріше, і смачніше. Є машинка, яка нарізає картоплю, машинка для різки овочів. Всьо тепер техніка робить", - каже кухар 45-річна Марія Угняк.

Експеримент в Академії сухопутних військ триватиме до 31 грудня 2015 року. Якщо виявиться вдалим, то вже 2016-го українських військових на полігонах та у зоні проведення АТО харчуватимуть за стандартами, наближеними до армій країн НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Львівські курсанти їдять печених курей, овочі на грилі та ананаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі