четвер, 31 січня 2008 13:07

Лікарі-психіатри і музиканти на першому місці за частотою суїцидів – дані ВООЗ

Самогубства є причиною загибелі більшої кількості людей, ніж військові конфлікти – дані ВООЗ.

Близько одного мільйона людей у світі щороку йдуть з життя зі своєї волі, повідомляють експерти Державного наукового центру (ДНЦ) ім. Сербського.

"Щорічно приблизно один мільйон людей гине від суїциду. На рік від 10 до 20 млн осіб чинять спроби самогубства", – сказав керівник відділу ДНЦ їм. Сербського професор Борис Положій на прес-конференції у четвер у Москві.

"Суїцид посідає восьме місце у світі в списку причин смерті, а серед насильницьких смертей самогубства на першому місці", – сказав Б.Положій, зазначивши, що від самогубств гине більше людей, ніж у всіх разом узятих збройних конфліктах.

Він також повідомив, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров"я (ВООЗ) за частотою скоєних самогубств на першому місці лікарі-психіатри. "На другому місці – музиканти, потім юристи, потім молодший офіцерський склад", – розповів Б.Положій.

"З 1950 року частота самогубств у світі збільшилася на 60%", – сказав він.

Він також закликав ЗМІ бути акуратніше в публікації матеріалів про самогубства. "ЗМІ грають значну роль у зростанні кількості самогубств", – сказав він.

Професор рекомендував ЗМІ використовувати тільки надійні джерела інформації. "Суїцид часто обростає подробицями, які незрозуміло звідки беруться", – додав він.

"Потрібно наводити тільки дані що стосуються справи. Не потрібно, наприклад, згадувати, що людина, яка вчинила самогубство, належала до певної релігії, тому що, можливо, не це стало першопричиною відходу з життя", – сказав Б.Положій.

У виступі, , користуючись нагодою, він також рекомендував давати інформацію про місця, де можна знайти психологічну допомогу.

"Не варто публікувати фотографії й передсмертні записки. Не потрібно конкретизувати деталі вчинення самогубства, інакше виходить посібник для самовбивць. Не можна перетворювати самогубство на сенсацію", – сказав Б.Положій.

За його словами, на останньому місці за кількістю скоєння самогубств знаходяться ортодоксальні мусульманські країни – Саудівська Аравія, Кувейт та інші.

"У республіках Північного Кавказу на рік відбувається тільки один суїцид на 100 тисяч населення", – сказав експерт, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі-психіатри і музиканти на першому місці за частотою суїцидів – дані ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі