середа, 13 травня 2009 10:09

Криза триватиме до середини 2010 року. У кращому випадку...

Криза триватиме до середини 2010 року. У кращому випадку...

Економічна криза в Європі, швидше за все, продовжиться до другої половини 2010 року. Хоча може затягнутися і на більш тривалий час, якщо уряди європейських країн не подадуть серйознішу підтримку нестійким фінансовим інститутам і не діятимуть спільно, щоб дати гідну відповідь рецесії.

Таку заяву зробив сьогодні Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Згідно з останнім прогнозом МВФ, тільки цього року економіка 16 країн, що використовують євро як національну валюту, скоротиться на 4,2%. При цьому в Німеччині ВВП скоротиться на 5,6% у зв"язку із значним скороченням об"ємів експорту. За даними організації, положення покращає тільки в 2010 році, коли скорочення економіки єврозони складе 0,4%, а в Німеччині - 1%. Одночасно МВФ прогнозує, що в країнах з ринковою економікою, що формується, ВВП скоротиться в поточному році на 4,9%, проте в 2010 році зростання їхньої економіки складе 0,7%.

Тим часом директор Європейського департаменту МВФ Марек Белка заявив, що "заходи, зроблені для боротьби з фінансовою кризою, вже забезпечили непогану базу для поступового відновлення економіки, проте необхідні подальші дії, переважно у фінансовому секторі, направлені на те, щоб повернути довіру ринку і прискорити відновлення".

Заходи, про які говорив Белка, включають забезпечення ліквідності і рекапіталізацію компаній як громадського, так і приватного секторів. Крім того, глава Європейського департаменту відзначив, що банки з проблемними активами повинні отримувати державну підтримку. Європа повинна скоординувати зусилля, щоб краще протистояти рецесії, додав Белка.

Дані за станом економіки зони євро за I квартал 2009 року будуть оприлюднені 15 травня. Аналітики чекають, що ці дані покажуть скорочення економіки зони євро в січні-березні поточного року на 2% в порівнянні з аналогічним періодом роком раніше. Такі показники опиняться навіть гіршими за дані за підсумками IV кварталу 2008 року, згідно з якими ВВП єврозони скоротився на 1,6%.

Раніше директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявляв, що світова економіка почне виходити з кризи в кінці 2009 - початку 2010 року.

У свою чергу головний економіст Всесвітнього банку (ВБ) у Росії Желько Богетіч також заявив, що чекає на завершення світової рецесії в 2010 році.

За матеріалами РБК-Україна , Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Криза триватиме до середини 2010 року. У кращому випадку...». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі