четвер, 17 липня 2008 07:41

Колумбійські війська використали емблему Червоного Хреста

Колумбійські війська використали емблему Червоного Хреста
Президент Колумбії Альваро Урібе підтвердив, що на одязі в одного з членів групи, який звільнила Інгрід Бетанкур, була символіка Червоного Хреста. Подібне використання емблеми Червоного Хреста вважається порушенням Женевської конвенції й міжнародного законодавства.

Інгрід Бетанкур і ще 14 осіб утримувало як заручників повстанське угрупування ФАРК. Вони були звільнені 2 липня.

Повстанців вдалося переконати в тому, що вони передають заручників до рук представників міжнародних гуманітарних організацій, які насправді були співробітниками спецслужб і військовослужбовцями колумбійської армії.

Після цієї операції з"явилися повідомлення про те, що члени спецгрупи користувалися символікою Червоного Хреста.

Президент Урібе заявив, що емблема була лише в одного з членів цієї групи, який "порушив наказ", оскільки дуже нервувався. Урібе вибачився перед Червоним Хрестом за цю помилку. Президент Колумбії також сказав, що ім"я порушника не буде оголошено, "тому що ми не хочемо зіпсувати йому кар"єру".

Женевська конвенція забороняє використання емблеми Червоного Хреста у військових і спеціальних операціях, оскільки це може поставити під загрозу працівників цієї гуманітарної організації, які працюють у зонах конфліктів. Крім того, це підриває довіру до нейтралітету Червоного Хреста.

Бетанкур, яка має французьке й колумбійське громадянство, провела 6,5 років у заручниках у членів колумбійського угрупування ФАРК, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Колумбійські війська використали емблему Червоного Хреста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі