понеділок, 04 травня 2020 12:54

Коли у травні можна побачити зорепад

Коли у травні можна побачити зорепад
До 50 метеорів на годину прогнозує Міжнародна Метеорна Організація (IMO). Фото:pixabay

Другий весняний зорепад - потік Ета-Аквариди, досягне свого піку в ніч на 6 травня.

Вже завтра в небі можна спостерігати метеорний потік - розсип білих смуг, які рухаються з високою швидкістю, повідомляє Gismeteo.

До 50 метеорів на годину прогнозує Міжнародна метеорна організація (IMO). Але 7 травня Місяць вступить у фазу повного і через його світло кількість об'єктів, які можна буде побачити, стане значно меншою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 4-10 травня: які зміни готує цей тиждень

Кожного року потік Аквариди спостерігається в період з 19 квітня до кінця травня. На початку травня він досягає свого піку. Кращий час для спостереження зорепаду вночі - з 02:00 до 04:00 год. Особливо добре Аквариди будуть помітні мешканцям Південної півкулі Землі.

Метеорний потік Ета-Аквариди складається з дрібних осколків комети Галлея, яка наближається до Сонця кожні 76 років, але залишає слід із часток уздовж своєї орбіти. Орбіта комети у двох місцях проходить дуже близько до орбіти Землі, тож атмосфера планети взаємодіє з кометним матеріалом, створюючи ефект зорепаду. В результаті земляни можуть спостерігати великі зорепади від комети Галлея двічі на рік.

У жовтні в небі утворюється метеорний потік, відомий як Оріоніди, а в кінці квітня - на початку травня можна спостерігати потік Ета-Аквариди, відомий також як "травневі Аквариди". Свою назву зорепад отримав у зв'язку з тим, що його радіант розташовується в сузір'ї Водолія.

До Сонця наближається "отруйна комета", яку наприкінці травня буде видно із Землі. Довгоперіодичну комету C/2019 Y4 (ATLAS) уперше зафіксували 8 грудня 2019 року. Раніше її не помічали, хоча "довгоперіодична" означає, що спостерігали і раніше.

Зараз ви читаєте новину «Коли у травні можна побачити зорепад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі