понеділок, 06 квітня 2020 11:22

До Сонця наближається "отруйна комета", яку востаннє бачили за будівництва пірамід

До Сонця наближається "отруйна комета", яку востаннє бачили за будівництва пірамід
Востаннє "отруйну" комету бачили за часів активного будівництва єгипетських пірамід. Тоді вона була іншого кольору. Фото: Gerald Rhemann

До Сонця наближається "отруйна комета", яку наприкінці травня буде видно із Землі.

Довгоперіодичну комету C/2019 Y4 (ATLAS) уперше зафіксували 8 грудня 2019 року. Раніше її не помічали, хоча "довгоперіодична" означає, що спостерігали і раніше. Земляни вже могли її бачити IV тис. до н. е. - в епоху будівництва єгипетських пірамід. Цього разу колір комети буде зелений, зазначила астрономка Людмила Кошман.

2020 року комету буде видно неозброєним оком, за різними джерелами, від 24 до 31 травня. На той момент вона буде доволі близько до Сонця, всередині орбіти Меркурія. Комету також називають "отруйною", оскільки в її ядрі - небезпечна речовина ціан. У людини, якщо вдихне його у формі газу, викликає задуху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA запускає місію, щоб перенаправити астероїд

Імовірно, довгоперіодичні комети залітають до нас із Хмари Оорта, в якому перебуває величезна кількість кометних ядер. Тіла, які перебувають на околицях Сонячної системи, як правило, складаються з летючих речовин, тобто вони "випаровуються", чим ближче підлітають до Сонця.

Довгоперіодичні комети - з орбітальним періодом понад 200 років - прилітають з областей, які розташовані в тисячі разів далі, аніж найвіддаленіші планети системи.

До цього класу належать багато комет. Оскільки їхні періоди обертання складають мільйони років, протягом століття в околицях Сонця з'являється лише мізерна частина загальної кількості. У ХХ ст. спостерігалося близько 250 таких комет, тобто можна припустити, що на загал їх - мільйони.

Зараз ви читаєте новину «До Сонця наближається "отруйна комета", яку востаннє бачили за будівництва пірамід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі