вівторок, 30 липня 2024 11:33

Кліматолог пояснив причину аномальної спеки в Україні

Кліматолог пояснив причину аномальної спеки в Україні
В Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Фото: pixabay.com

Недавню спеку в Україні спричинило підвищення температури через вплив аграрних і промислових центрів у північній півкулі. Вони забруднюють атмосферу і змінюють хмарний покрив.

Аграрні та промислові центри півночі забруднюють атмосферу, змінюючи хмари в Арктиці, заявив кандидат географічних наук, керівник відділу фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі Денис Пишняк, передає "Главком".

"Якщо парникові гази досить рівномірно розподіляються навколо земної кулі, то леткі забруднювачі, що впливають на хмарний покрив, концентруються більш локально - на півночі нашої планети. У північній півкулі розташовані основні аграрні та промислові центри світу, забруднення від яких може впливати на хмарний покрив Арктики. Цього не скажеш про південну півкулю, що значною мірою покрита океанами", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні очікується комфортна температура, але є нюанс

Сільське господарство є важливим джерелом доходу для України, зазначив Пишняк. Водночас його розвиток під загрозою через підвищення температури, що призводить до посухи. А це викликає проблеми з доступом до чистої питної води.

"Щоб її вирішити, в Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Роблять свердловини з усіма супутніми наслідками - пересиханням річок, озер та криниць", - додав науковець.

2024 рік став роком кліматичного катаклізму. Минулого тижня світ пережив три найспекотніші дні в сучасній історії, а кожен з останніх 13 місяців без винятку бив історичні температурні рекорди. Понад 70% усіх працівників у світі, або майже 2,5 млрд людей, страждають від екстремальних температур, пише BBC.

Зараз ви читаєте новину «Кліматолог пояснив причину аномальної спеки в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі