понеділок, 19 жовтня 2009 14:45

Китай створить три нові річки

Китай створить три нові річки

З переселення 330 тисяч чоловік, що живуть у центральних районах країни, китайський уряд почав проект повороту річок. Амбітний проект по перекиданню води з повноводних річок на півдні країни на північ, що страждає через брак водних ресурсів, буде в три рази дорожчим будівництва найбільшої в світі китайської ГЕС "Санься" ( "Три ущелини"). Поворот південних річок Китаю обійдеться приблизно в $ 62 мільярда.

Після завершення проекту в країні будуть створені три нових водні маршрути, за яким із західних, центральних і південних районів на північ будуть подаватися мільярди тонн води. Це дозволить забезпечити водою Пекін і інші міста в північних районах, що бурхливо розвиваються, пише американська The New York Times.

Будівництво центрального каналу планується завершити до 2014 року, по ньому буде подаватися вода, яка повинна забезпечити близько чверті пекінського водопостачання. Разом з тим, критики проекту відзначають, що перенаправлення водних потоків може завдати шкоди навколишньому середовищу, але не задовольнить потреби північних міст.

За рішенням уряду, кожній родині, яка змушена залишити свій будинок, відшкодовують втрати нерухомості, виділяється орна земля, а також призначається виплата щорічної компенсації в розмірі 600 юанів ($ 88) на 1 особу протягом 20 років.

Зведення ГЕС "Санься" на річці Янцзи змусило переселити 1,4 мільйона осіб.

Після прокладки каналів довжиною 1,3 тисяч км посушлива північ країни буде щорічно отримувати до 50 мільйонів кубометрів води. До робіт з будівництва Східного каналу приступили ще у 2002 році, а спорудження Центрального каналу стартувало в 2003 році. Проект повороту річок займе 50-60 років. Він передбачає спорудження мережі каналів - Східного, Центрального та Західного - в північному напрямку буде перекидатися частина стоку найбільшої річки Євразії - Янцзи, а також річок Хуайхе, Хуанхе і Хайхе.

За матеріалом: Вести

Зараз ви читаєте новину «Китай створить три нові річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі