четвер, 25 червня 2009 11:46

Киргизія з США обдурили Росію

Киргизія з США обдурили Росію
Жогорку Кенеш (парламент) Киргизстану у четвер, 25 червня, ратифікував договір між урядами США і Киргизстану про створення в аеропорту Манас у Бішкеку Центру транзитних перевезень для забезпечення військової операції в Афганістані.

За схвалення угоди проголосували 75 із 88 присутніх депутатів.

Нагадаємо, 22 червня уряди США та Киргизстану підписали угоду про створення Центру транзитних перевезень в міжнародному аеропорту Манас, де міститься американська авіабаза.

Згідно із договором США щорічно платитимуть по $ 60 млн за доступ до транзитних коридорів. Раніше Киргизстан отримував за надання авіабази $ 17,4 млн.

Крім того, угода передбачає будівництво нового перону, терміналів і складів центру, які перебуватимуть поза територією цивільного аеропорту. На ці цілі американська сторона виділяє $ 36,6 млн.

Також Держдепартамент США вирішив виділити ще $ 30 млн на нове аеронавігаційне обладнання для Манасу і запропонував створити Спільний фонд економічного розвитку розміром у $ 20 млн.

Водночас, Пентагон платитиме за оренду земель поблизу аеропорту, а також "виплачуватиме справедливі і засновані на стандартах Міжнародної організації цивільної авіації збори за посадку і стоянку" своїх літаків.

Нагадаємо, 19 лютого парламент Киргизстану більшістю голосів прийняв рішення про денонсацію угоди зі США про перебування їх військових контингентів на авіабазі в міжнародному аеропорту Манас у Бішкеку, а 20 лютого закон про виведення авіабази США із території країни підписав президент країни.

У Бішкеку запевняють, що нові угоди з США ніяк не суперечать планам закриття американської авіабази і тим більше не підривають співпраці з Росією. Але Москва бачить ситуацію інакше. "Киргизьке керівництво неодноразово заявляло про те, що ухвалене рішення про закриття авіабази є остаточним і перегляду не підлягає. З цього і треба виходити", - заявив представник МЗС РФ Андрій Нестеренко.

Джерело в МЗС повідомило, що ніяких консультацій з Москвою киргизька влада цього разу не проводила: "Звістка про збереження бази стала для нас украй неприємним сюрпризом - такої каверзи ми не чекали". За словами співрозмовника, "перейменування бази в центр розглядається як косметичний ремонт - реально характер військової присутності США в Центральній Азії не змінився, що йде врозріз і з інтересами Росії, і з нашими домовленостями з киргизьким керівництвом". Співрозмовник також згадав про "адекватну відповідь", повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Киргизія з США обдурили Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі