пʼятниця, 02 серпня 2024 10:20

Як на екваторі: спека в Україні б'є історичні рекорди

У багатьох областях України цього літа були встановлені нові температурні рекорди.

Річки обміліли, адже липень в Україні був аномально спекотним та надзвичайно сухим, повідомив синоптик Ігор Кібальчич, передає Meteoprog.

"Липень 2024 року увійде в історичні літописи погоди як один із найбільш спекотних та сухих за всю історію спостережень у нашій країні. Унаслідок тривалого і стійкого панування спекотної повітряної маси африканського походження впродовж більшої частини місяця, середня температура повітря за увесь липень виявилася набагато вищою за кліматичну норму, перевищивши її місцями на 4-5 градусів", - пояснив експерт.

Водночас у більшості західних, центральних, південних областей, а місцями й на сході середньомісячна температура виявилася рекордною для даної місцевості за весь період спостережень.

Автор: meteoprog.com
  Аномальна спека в Україні б'є історичні рекорди
Аномальна спека в Україні б'є історичні рекорди

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики оновили прогноз на п'ятницю

На півдні Херсонщини, Миколаївщини та в окремих районах Криму липнева спека досягла +48...48,8°С, які раніше жодного разу не фіксувалися на території України у будь-якому іншому місяці.

"Подібні показники середньомісячної температури є нормою в таких містах як Джакарта, Сінгапур, Мумбаї, Маніла та в інших населених пунктах, розташованих в екваторіальному та субекваторіальному поясі", - акцентував синоптик.

Липень 2024 року став також одним із найсухіших в історії. На великих просторах центральних, південних та східних областей сумарно протягом місяця випало лише 5-15 мм опадів, а місцями ще менше. Це лише 10-15% від норми.

З початку року відбулося вже три рекордні хвилі тепла: у лютому, квітні та липні.

"Така висока повторюваність теплових рекордів, що простежується у багатьох областях України, свідчить про швидке зростання темпів потепління клімату в цілому. Ймовірно, що додатковий внесок у зміну регіонального клімату вносять такі чинники як зникнення Каховського водосховища та активні бойові дії. Але це питання підлягає ретельному науковому дослідженню", - резюмував Кібальчич.

Синоптики дали попередній прогноз погоди на останній місяць літа. Якщо липень, за інформацією синоптиків, став найтеплішим місяцем року, то на другому місці за температурними показниками буде серпень.

Водночас він очікується не таким спекотним як липень, зазначають експерти Українського гідрометцентру. Антициклональна, тобто безхмарна і суха погода триватиме майже весь місяць.

Зараз ви читаєте новину «Як на екваторі: спека в Україні б'є історичні рекорди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі